strami

A sötét, a sötétebb és a legsötétebb lovag

2022. május 29. 22:43 - sterc

 

Ez alkalommal Gotham város jelmezes igazságosztója kerül górcső alá. Batman az egyik legnépszerűbb DC hős. Bruce Wayne gyermekkori tragédiája végigkíséri az életét. A szülei ugyanis egy gyilkosság áldozatai lettek még gyermekkorában, amelynek tanúja is, felnőve pedig a ráhagyott milliárdok segítségével próbál küzdeni a bűnözés ellen. Céltalan bosszúvágyát azonban ez nem elégíti ki, megalkotja jelmezes igazságosztó alteregóját, Batmant, akinek bőrébe bújva az utcákon közelharcot vív a bűnözés ellen egy olyan korrupt és romlott városban, ami nem is biztos, hogy megérdemli áldozatát.

 

Batman (1989)

Az 1989-es Batman film Michael Keaton főszereplésével igazi kultfilmmé vált, és lerakta a modern szuperhős filmek alapjait. A sztori nem jár be nagy ívet és nincs komoly csattanó sem, de egy kerek egész, amely egyetlen percre sem válik unalmassá. Ennyi év után is ki tudom jelenteni, hogy nem öregedett rosszul, remekül megkomponált film, a játékidő egy perccel se több vagy kevesebb a kelleténél, pont elég hozzá, hogy megfelelően feszes narratívát kapjunk. Michael Keaton Batmanje képregényhűen sötét, emellett szimpatikus karakter. A film megmutatja Bruce Wayne indítékait, de Batmanként is eleget látjuk. Egyetlen komoly negatívum lengi be, méghozzá az, hogy hiába ő a címszereplő, az igazi főszereplő Jack Nicholson Jokere, aki mellett senki más nem lehet érdekes a képernyőn. Frappáns megoldás volt a készítőktől hős és antiős eredettörténetét így összefonni. A női főszereplő Kim Basinger, aki Vicki Vale-t alakítja nem kap kulcsszerepet, de cserébe nem is válik idegesítővé. Véleményem szerint az egyik legjobban sikerült Batman mozi.

batman_1989.jpg

 

Batman visszatér (1992)

Személy szerint nem a kedvenc Batman filmem, habár kétségtelen, hogy a Tim Burton-féle atmoszféra hasonlóan magával ragad, mint a korábbi rész esetében is. A címszerepben maradt Michael Keaton, aki még mindig kellően komor, mellesleg rutinból hozza a figurát. Batman ellenlábasát, Pingvint Danny DeVito alakítja, karaktere alapvetően tetszik, habár néhol túltolták szerintem az undorítósági szintet, ebben a filmben soknak éreztem, és néhol a ripacskodás is felütötte a fejét. Christopher Walken Max Shreckjét kifejezetten szerettem, a gátlástalan politikai karrierre törő üzletember nagyon is aktuális téma bármely országban, bármely korban. A filmmel kapcsolatban azonban nekem a női főszereplővel volt a legnagyobb gondom. A Michelle Pfeiffer alakította Selina Kyle egy nagyon okos, elnyomott női karakter, aki a testi és lelki traumái miatt Macskanővé alakul. Számomra egyáltalán nem megalapozottak az indítékai, főleg a Batmannel szemben fennálló féktelen gyűlölet háttere áll ingatag lábakon. A film végén Batman egy a szuperhős filmekben előbb-utóbb előkerülő, kissé elcsépelt, de azért releváns erkölcsi dilemmát hoz fel: Szabad-e önbíráskodni, esetleg ölni. A helyes választ természetesen hősünk tudja, és Macskanőt sem hagyja, hogy hibát kövessen el. Az csak kicsit ront az élményen, ha emlékszünk rá, hogy a film elején a harc hevében mennyire veszi ezeket az elveket számításba, és milyen korlátokat lép át.

batman_1992.jpg

 

Mindörökké Batman (1995)

Az első két rész komor stílusát és a teljes szereplőgárdát is lecserélték. Tim Burtont, aki egyébként producerként azért maradt, Joel Schumacher váltotta le. Az új rendező érdekes módon inkább a horror-thriller műfajban szerzett hírnevet, mégis a korábbi sötét és kegyetlen Gotham helyett egy vásári kavalkádot elevenít meg a képernyőn. Val Kilmer szerintem nem volt rossz sem a megkeseredett milliárdos, sem pedig Batman szerepében, habár mintha Keaton stílusát próbálta volna hozni, összességében nekem tetszett a játéka. Az ellenlábasok a korábbiakhoz képest, egy cirkuszi forgatagnak megfelelően harsányak, elnagyoltak, kissé komikusak. Jim Carrey a tőle megszokott stílusban hozza Rébuszt, aki ripacs és rikító, de mi így szeretjük. Tommy Lee Jones Kétarca ugyan csak a karakter felszínét kapargatja, de azért korrekt. A Nicole Kidman alakította dr. Chase Meridian figurájára szerintem kifejezetten kínosra sikerült. A teljesen szakmaiatlan és Batman-rajongó pszichiáter legtöbb jelenete szekunder szégyenérzetet vált ki belőlem, és valahol bízom benne, hogy a legtöbb nőtársamból is. Jó ötlet volt viszont Robin karakterének ilyen fajta felvezetése, Batman eredetével való párhuzamba állítása, a szerepét Chris O’Donell látja el. Ennek a résznek a hangulata merőben más a korábbiakhoz képest, és talán kevésé öregedett jól az elsőnél, mégis élvezhető és szórakoztató mozi.

mindorokke-batman--830.jpg

Batman és Robin (1997)

Nem tudom, hogy mit lehetne mondani arról a filmről, amely miatt még a szereplői és az alkotói is folyton bocsánatot kérnek. Talán azt, hogy tényleg nem lett jó. Nem csak szerintem, hanem tulajdonképpen bárki szerint. Még maga Joel Schumacher, aki maradt a rendezői székben is, bocsánatot kért több alkalommal. Nem csak hogy nem aratott sikert a rajongók vagy a kritkusok körében, hanem egyenesen szörnyűnek tartják. Bevallom, szerintem is kész katasztrófa. A film akkorát bukott, hogy három előkészületi stádiumban lévő filmet is lefújtak miatta, méghozzá Tim Burton készülőben lévő Superman moziját, habár a rendezőnek nem volt mér köze ehhez a részhez, Robin önálló filmjét, és az ötödik részt. Érdekes, hogy minden adott lett volna hozzá, hogy egy igazán jó filmet kapjunk: Kellően felhypeolt közönség, jó szereplőgárda, megfelelő anyagi háttér. Valahogy mégis fontosabb volt a merchandise, mint egy jó film készítése. A karrierje kezdetén álló George Clooney Batmanje és Chris O’Donell Robinja egy teljesen gyermeteg konfliktusba keveredik egymással, a párbeszédek olyanok, mintha óvodások vitatkoznának. Az ellenlábasokat Uma Thurman, mint Méregcsók és Arnold Schwartzenegger, mint Mr. Fagy személyesíti meg. Szerepet kap még egy szörnyen gagyi Bane, akit Robert Swenson személyesít meg, és teljesen indokoatlanul feltűnik Alicia Silverstone is, akiből Batgirl lesz. Történet az gyakorlatilag nincs, csupán az unalmas, videoklipszerű betétek, a semmitmondó, infantilis párbeszédek és a gagyi hősök és antihősök parádézása váltakozik a már említett megalapozatlan civódással megspékelve. Osztom Kevin Feige véleményét, hogy a Batman és Robin az egyik legfontosabb képregény film, hiszen ennek bukása ébresztette rá a filmkészítőket, hogy jobb képregényfilmeket kellene alkotniuk.

 batman_1997.jpg

Batman - Kezdődik (2005)

A kudarc után néhány év kihagyás után úgy döntöttek, hogy nem folytatják a szériát, hanem rebootolják. Gotham igazságosztója eleve jóval komorabb, mint a többi hős, de Christopher Nolan trilógiája még sötétebb tónust üt meg. Szeretik ezt a filmet két folytatásával együtt realisztikusnak nevezni, de bevallom, én nem tartom egészen annak, inkább fogalmaznék úgy, hogy realisztikusabb az eddigieknél. Christian Bale kiváló választás volt a címszerepre. Ő az a színész, aki egy szerep kedvéért képes adott esetben betegesen soványra fogyni, vagy többtíz kilogramm izmot magára építeni, és ebben a filmben is kitett magáért, ráadásul alkata, magassága az eddigi Batmanek közül a legközelebb áll a képregényekben leírtakhoz. A történet és a csavar is sokkal komplexebb, mint eddig. A női karakter végre kompetens és szimpatikus, Rachel Dawes szerepében Katie Holmes. Az antagonisták figurái is kellően komplexek és indítékaik megalapozottak. Bruce korábbi mesterét, Henri Ducardot Liam Neeson, Madárijesztőt pedig Cillian Murphy alakítja, akinek karaktere nekem különösen tetszett. Említést érdemel még Godon felügyelő, akit Gary Oldman személyesít meg, ő is nagyon szerethető volt. Ugyan szerintem nem a trilógia legjobb darabja, mégis egy nagyon jó film, és szerves része egy egésznek, jó kezdete ennek az etapnak.

 batman_2005.jpg

Batman - A sötét lovag (2008)

A Nolan-féle Batman trilógia középső darabjában egy fénykorában lévő Batmant láthatunk, akinek civil alteregója csak és kizárólag azért létezik, hogy a jelmezes igazságosztó személyiséget kiszolgálja. Batman legnagyobb ellenségét, Jokert Health Ledger zseniálisan formálja meg, itt nem egy maffiózót, hanem egy igazi kegyetlen konspirátort kapunk meg. Szerintem zseniális volt, hogy minden áldozatának másképpen mesélte a sebhelyeinek a történetét, ezzel még félelmetesebbé és kiszámíthatatlanabbá tette a figuráját. Nagy utat jár be Aaron Eckhart Harvey Dentje és Gary Oldman Gordon felügyelője is. Előbbinek fordulata még ha kicsit megalapozatlannak tűnik is, de mégis jó dramaturgiai húzás a készítők részéről. Rachel Dawes szerepében ezúttal Maggie Gyllenthaalt láthatjuk, akit Katie Holmes után kicsit nehéz megszokni, de az ő figurája is érdekes történetet tudhat magáénak. A film jól sikerült, és a jó kritikák mellett kasszasiker is lett.

 batman_2008.jpg

Batman - Felemelkedés (2012)

Kár lenne tagadnom, mert a bekezdés elolvasása után valószínűleg mindenki ráébredne, hogy ez a kedvenc Batman filmem. Ebben a részben egy megöregedett, megkeseredett Bruce Wayne‑t ismerhetünk meg, aki a világtól elvonultan él az előző rész végső fordulata miatt, ám Gotham városának mégis szüksége van Batmanre, de úgy néz ki, hogy Bruce-nak is, emiatt újra felveszi a köpenyt. A várost fenyegető Bane szerepében Tom Hardy zseniális még akkor is, ha egy az arcát eltakaró maszkban van szinte végig. Batman emberére talál Bane-ben, aki testileg és lelkileg is összetöri, és hősünknek innen kell felépülnie, hogy győzhessen. A történtvezetés, az események ritmusa, a játékidő mind tökéletes. Tetszett az akció-párbeszédek aránya és az is, hogy ez a történet nem Batmanről, hanem Bruce Wayne-ről szólt. Megkaptuk véleményem szerint az eddigi legjobb Macskanőt, aki nem egy őrült macskás nő volt, hanem egy profi tolvaj, Anne Hathaway tálalásában. Érdekesség, hogy a filmben nem hangzik el, hogy Macskanő, nincsenek macskái és a macskás poénoktól is megkímélnek minket, csupán egyszer, mint cat burgler utalnak rá, ami besurranó tolvajt jelent. Nagyon tetszett ez az újfajta Robin ábrázolás is, amelyet Joseph Gordon-Levitt személyesít meg. A trilógia méltó lezárása, kellőképpen fennkölt végkifejlettel.

 batman_2012.jpg

Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (2016)

A film a DC filmes univerzumába tartozik, és nem kifejezetten Batman mozi. Mégis szerettem volna Ben Affleck Batmenjéről is írni. Sajnos a rajongók várakozásai ellenére ő nem forgathatott önálló Batman filmet, de több moziban eljátszotta a jelmezes hőst. Az első feltűnése a Batman Superman ellenben volt.  A DC univerzum komor, ugyanis Zack Snyder ilyennek álmodta meg. Ez bizonyos hősöknek jól áll, másoknak pedig nem. A film az Acélember közvetlen folytatása, ami nekem személy szerint nagyon tetszett, de sok rajongó nem tartotta elég hitelesnek, hiszen Superman sosem volt még ennyire sötét, mint ahogyan Zack Snyder irányítása alatt Henry Cavill alakította. Neki a remény és tiszta jóság megtestesítőjének kell lennie, ami ebben a sötét univerzumban nagyon nehéz, és még számomra is csak néhány film erejéig működött. Van benne igazság, hogy veszélyes vizekre evezünk, ha Supermant komornak és realisztikusnak akarjuk látni. Viszont térjünk vissza témánkhoz, aki pedig Batman. Neki kifejezetten jól is állhat ez a komorság, de bevallom, nekem mindvégig hiányzott ebből az interpretációból valami, nem tudom megmondani, hogy mi, de valahogy nekem kevés volt. Talán egy saját mozival többet megtudhattunk volna a hátteréről, motivációiról. Mindemellett nekem ez a film sokkal jobban tetszett, mint amennyire az internet népének vagy a kritkusoknak. Az atmoszféra, a hangulat, sőt, még a történet is tetszett. Annak ellenére, amit korábban írtam arról, hogy a film vagy akár az egész univerzum hangulata melyik hőshöz illik jobban, mégis ha választanom kellene akár a két színész játéka, akár a karaktereik hitelessége között, számomra nem Batman a befutó. A téma továbbra is Batman, de nem mehetek el amellett, hogy mennyien utálták Jesse Eisenbert Lex Luthorját, pedig szerintem kifejezetten jól adaptálták a modern korra, igaz ez egy új értelmezése volt a karakternek, ami sokaknak nem jött be, de nekem igen. Összességében nekem itt még tetszett a koncepció, de csak eddig a pontig.

 batman_2016.jpg

Az igazság ligája (2017)

Erről a filmről és körülményeiről nagyon hosszasan lehetne írni, de próbálok a lényegre és Batman karakterére koncentrálni. Az egész DC univerzum lelke Zack Snyder volt, akit lehet kedvelni vagy nem, de kétség sem fér hozzá, hogy az ő víziójára építettek mindent. Sajnálatos módon azonban egy családi tragédia miatt a produkciót még a film befejezése előtt ott kellett hagynia. A producerek kapva kaptak az alkalmon, és leszerződtették a Marvel Bosszúállókat sikerre vivő rendezőjét, Joss Whedont, hogy fejezze be a filmet. Ennek az eredménye egy nagyon furcsa egyveleg lett, amely nem nyerte el sem a kritikusok, sem a rajongók tetszését. Itt már számomra is nagyon sok volt ebből a sötét hangulatból, amelyet az új rendező néhány igazán bugyuta poénnal kívánt oldani, de ettől a film nem jobban, hanem rosszabbul működött. A moziban egyébként Batman kulcsszereplő, de számomra itt sem tudott nagyot alkotni, Ben rutinból hozza a kissé megfáradt hőst, de mélységet nem vittek bele, de ez nem színészi, inkább írói vagy rendezői hiba.

 batman_2017.jpg 

Az igazság ligája – Snyder cut (2021)

A rajongók nyomására Zack Snyder tulajdonképpen szinte ingyen, néhány évvel később kiadta saját, rendezői, négy órás változatát a filmből. Sok ponton tényleg olyan az egész, mintha egy másik filmet néznénk, de nem Batman szempontjából, róla nem tudok az előzőeknél többet mondani. Ez a változat nekem sokkal jobban tetszik, de megmondom őszintén, hogy ezt sem tartom kifejezetten jó filmnek. Pozitívum, hogy bizonyos karakterekről többet megtudunk, és szerepet kap benne Jared Leto Jokere is, akit személy szerint tartok annyira, mint elődeit. A befejezése egy teljesen más, már sosem megvalósuló koncepció ígéretét hordozza, amely Snyder távozásával meghiúsult. Azért jó lett volna…

 batman_2021.jpg

Batman (2022)

Sok rajongó álma volt egy Ben Affleck-féle szóló film, de mikor már biztos volt, hogy ennek lőttek, ráadásul ott volt a DC Univerzumot ért rengeteg kritika, így inkább rebootolták a szériát. Sokan nem örültek neki, hogy Robert Pattinsonra esett a választás, mint címszereplő. Sokan a színészt még mindig a Twighlight sagával azonosítják, amely nem ennek a célközönségnek a kedvenc filmje. Azonban, aki kicsit jobban körülnéz, az látja, hogy Robert elég sokat bizonyította már tehetségét különböző alkotásokban. Szóval én nagyon vártam a végeredményt, hittem benne, hogy jó film lesz, de azért annyira nem vártam, hogy irreális elvárásaim legyenek. Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, nem lett igazán jó. A vígasz viszont legyen az, hogy tulajdonképp nem lett rossz sem. A noir stílusú thriller filmet meg lehet nézni, leköti a figyelmet és izgalmas is, de nem átütő, és pár héttel a megnézése után alig emlékszem rá. Kezdem azzal, ami tetszett benne. Pozitívum, hogy visszatértek a gyökerekhez, és kidomborították Batman gondolkodó, nyomozó énjét. A képregényekben Batman a világ legjobb detektíve. Véleményem szerint realisztikusabb minden korábbinál. Tetszett, ahogy modernizált néhány klasszikus szereplőt. Például, hogy Pingvin, akit Colin Farrell alakít, nem egy pingvinember mutáns volt, hanem ez csak a gúnyneve volt. Macskanő is teljesen jó karakter lett Zoe Kravitz tálalásában, akit szintén bosszúvágya hajt, és a film egy pontján kénytelenek összefogni Batmannel a közös ellenség miatt. Ez a Batman nem a világot menti meg, hanem az utca mocskában vív közelharcot a korrupció ellen, ő maga a sötét bosszú, akit bármikor bedarálhat a koszos város, amit nem is biztos, hogy érdemes megmenteni. Érdekes a hősünk nyomozása Paul Dano Riddlere után és szembenézése a saját múltjával. Riddler egy igazi jelenkori terrorista is lehetne, aki kegyetlen és céljaihoz a közösségi média lehetőségeit is kihasználja. Matt Reeves rendező saját bevallása szerint is Kurt Cobainról mintázta hősét, és ez az ábrázolás jól állt a történetnek. Viszont rátérve a negatívumokra, nekem Bruce Wayne valami hihetetlenül kevés volt a filmben. Talán jobban megérthettük volna hősünket, ha ezt az oldalát is jobban megismerhetjük, nem Batmanként. Nekem nagyon hiányzott a civil szerepek megmutatása. A másik gondom, hogy szerintem erre nagyon sok volt három óra. Szeretem a hosszú filmeket, de itt teljesen indokolatlannak éreztem. Szintén nem tetszett, hogy Batman hiába tűnt nagyon okosnak és jó detektívnek, csak futott a Rébusz által direkt otthagyott morzsák után, és nem volt igazi csattanó vagy megoldás. Összességében nem volt rossz ez a film, habár annyira átütő sem, mint amilyen lehetett volna, számításba véve, hogy egy trilógia első darabja, még bármi lehet belőle.

 batman_2022.jpg

Ahogyan haladunk az időben egyre realisztikusabb és egyre sötétebb tónusú filmeket kapunk, ami egyébként nem feltétlenül baj, sőt a kor ízléséhez igazodik. Azt tudjuk, hogy Batman karaktere lényegesen eltér a legtöbb színes, néhol bárgyú szuperhősétől. Ő inkább egy sötét, komor világot képvisel, így a készült filmek stílusa is ezt az irányt képviseli, de ettől lesz valóságosabb. Szuperképessége nincs, hacsak nem a gazdagsága, és ettől még emberibb. Azon persze lehet vitatkozni, hogy kinek melyik a kedvenc Batmane vagy Jokere, de én valahol mindegyiket szeretem, és elfér mindegyik a multiverzumbabatman_extra_kep.jpgn.

 

Szólj hozzá!
Címkék: film

Próbálkozás adathalászatra

2022. május 19. 15:40 - sterc

Úgy gondolom, hogy a mai napon egy adathalász csapat próbált meglopni. Tisztában vagyok vele, hogy mennyire nehéz a Rendőrség küzdelme az ilyen bandák ellen, és sokszor nem visszakereshető, hogy mi történt pontosan, de én állampolgári kötelességemnek éreztem, hogy legalább e-mailben megírjam a helyi Rendőrkapitányságnak a történteket, mellesleg a telefontanú számon is ezt javasolták.

Az egyszerűség kedvéért az adatok kitörlésével bemásolom ide a bejelentésemet, mert ebből pontosan kiderül, hogy mi történt.

kviz_kep.jpg

"Tisztelt Rendőrkapitányság!


dr. Nemtollasahátam Boróka vagyok, egy háziorvosi rendelőt üzemeltetek. A cégemnek 3 mobiltelefonja van, ebből 2 telefonszám van megadva a betegek részére, egyet pedig minden másra használok. 

Nem sokkal 10 után a rendelős telefonok közül az asszisztensem által használtra érkezett egy hívás egy nagyon kedves hölgytől, aki azt állította, hogy az OTP banktól hív, mert a számláról egy kétes utalás indult.
Az asszisztensem felvilágosította, hogy ez egy rendelői telefonszám, de a hölgy csak kötötte az ebet a karóhoz, végül letette.
Nem sokkal később 10:30-kor a másik, általában nálam lévő, de rendelős telefonon szintén az asszisztenst érte el, mert betegellátás folyt. Végül a kolléganőm odaadta a telefont, amikor a betegem ellátását befejeztem.
A hölgy kedvesen bemutatkozott, és elmondta nekem is, hogy az OTP banktól telefonál, mert két utalás indult a céges számláról, egyik 160 000 ft egy Szalai László nevű férfinak és egy másik is indult valahova, az meg 60 000 ft, én indítottam-e. Közöltem, hogy nem, de azonnal számon kértem, hogy honnan szedte ezt a két telefonszámot, hiszen mindkettő egy orvosi rendelőhöz tartozik, és sehol sem adtam meg kapcsolattartásra, ezen a kettőn tényleg csak a betegek hívhatnak. Illetve közöltem vele, hogy nekem semmi közöm ráadásul az OTP-hez, nincs ott számlám, nem is volt soha.
Erre a hölgy nagyon profin közölte, hogy azért telefonál az OTP-től, mert oda ment volna az utalás, mondjam meg, hogy melyik banknál vagyok.
Nagyon átverést sejtettem már a legelején a dolognak, de elmondtam, hogy a K&H Banknál van számlám, erre elköszönt.
Szintén nagyon furcsa számomra, de gyakorlatilag 30 másodpercen belül telefonált egy másik hölgy, aki azt állította, hogy a K&H-tól telefonál, és ugyanezt a helyzetet vázolta fel számomra, mint az első hölgy.
Viszont mielőtt jobban belemerült volna a beszédbe leállítottam, és megkértem hogy hadd hívjam vissza hivatalos vonalon. Kérdezte, hogy miért, hiszen ő a K&H hivatalos vonaláról hív. Én elmondtam neki, hogy nagyon sok a csalás, és én nem beszélek vele, csak ha én magam visszahívhatom az ügyfélszolgálaton. Erre letette. Ekkor biztos voltam már benne, hogy csalókkal van dolgom, de kicsit megijedtem, amikor ellenőriztem a telefonszámokat, és tényleg a K&H ügyfélszolgálatának számát találtam meg a híváslistában.
Ezután természetesen a bankom saját applikációján belül, azonosított vonalon biztosított róla a bankom, hogy nem volt utalás kezdeményezés egyik bankszámlámról sem.
Számomra az volt megdöbbentő, hogy látszólag a KH számáról hívtak.
Tudom, hogy bűncselekmény nem történt, és mivel nagyon időben határozottan léptem fel, még kérdést sem tudtak feltenni, de gyanítom, hogy mire ment volna ki a játék. Azt sem tudom, hogy tudnak-e vagy érdemes-e ezzel kezdeni valamit, de nem szeretném, ha rajtam múlna, ezért inkább megírtam. A csalók nagyon profik és kedvesek egyébként, azonnal hadarnak egy nevet, azonosító számot, és hogy rögzített vonalról beszélnek. Nagyon meggyőzőek és határozottak.
Viszont nagyon sok gyanús körülmény is volt, amelyek nekem feltűntek, de idősebb vagy digitális világban kevésbé járatos személyeknek nem biztos, hogy szemet szúrnak. (Például miért a rendelős számokon hívtak? Tulajdonképpen semmi adatot nem tudtak, szerintem még a nevemet sem, ezeket a bankom tudta volna.
Az érintett számok: MZ/X
Üdvözlettel: ... stb"
Mik lehetnek az eset tanulságai?
  1. Ebben a digitális világban bármikor előfordulhat, hogy megpróbálják kicsalni az adatainkat és visszaélnek vele.
  2. Annyira határozottnak és profinak tűnnek, hogy bárkit megingatnak.
  3. Hallottam már róla, hogy bizonyos honlapokat szinte megszólalásig leutánoznak adathalászok, (például bankét) vagy hogy bizonyos szolgáltatókéhoz nagyon hasonló e-mail címről írnak, de arról még nem, hogy a hívószám kijelzést is képesek módosítani.
  4. Mindig legyen gyanús, aki azonnali cselekvésre késztet, és nem hagy időt gondolkozni vagy visszahívni. (Az én esetemben is, hova sietünk, ha már letiltották a tranzakciót???)
  5. A bankom vagy más szolgáltató, ha felhív, legalább a nevemet szokta tudni, és bankkártya és bankszámla adatokat nem kérdeznek soha, hiszen ezeket tudják. (Telefonos azonosításhoz szükséges jelszót is csak akkor, ha én hívom őket, de PIN kódokat, bankkártya számokat így sem.)
  6. Írásban legyen gyanús mindig a rossz helyesírás, magyartalan szöveg.

Legyetek óvatosak!

Szólj hozzá!
Címkék: sztori

Öregítő főzet Stramarius Citana

2022. május 06. 21:24 - sterc

Tagja vagyok egy Harry Potter tematikára épülő online szerepjátékos közösségnek. A történetünk egy varázslóiskolában játszódik, és ugyanúgy hét év után lehetünk felnőtt varázslók, mint Rowling könyvében. Házi feladatainkat fórumon kapjuk meg, és e-mailben kell a megoldásokat elküldeni. A kötelező feladatok mellett számos kreatív pályázat is kiírásra kerül. Természetesen a közösség anyagait, az órák anyagait semmi szín alatt nem tölteném fel, hiszen az szerintem lopás, de nagyon sok novellát, videót készítettem, amelyek az én szellemi tulajdonomat képezik, és nagyon szívesen megmutatnám a nagy világnak. Akit mélyebben érdekel a Grácia Roxfort online varázslóiskola, sok-sok kreatív ötlettel, szerepjátékokkal, fantasztikus közösséggel, annak mindenképp javaslom a csatlakozást a felvételi időszakban, évente kb. 2 alkalommal nyílnak meg az iskola kapui. Ezt a rövid bevezetőt minden olyan alkotáshoz kirakom, amelyet eredetileg a Grácia Roxfort online varázslóiskola keretein belül álmodtam meg. 

Szólj hozzá!
Címkék: Grácia

Ármány esszencia

2022. május 06. 21:12 - sterc

Tagja vagyok egy Harry Potter tematikára épülő online szerepjátékos közösségnek. A történetünk egy varázslóiskolában játszódik, és ugyanúgy hét év után lehetünk felnőtt varázslók, mint Rowling könyvében. Házi feladatainkat fórumon kapjuk meg, és e-mailben kell a megoldásokat elküldeni. A kötelező feladatok mellett számos kreatív pályázat is kiírásra kerül. Természetesen a közösség anyagait, az órák anyagait semmi szín alatt nem tölteném fel, hiszen az szerintem lopás, de nagyon sok novellát, videót készítettem, amelyek az én szellemi tulajdonomat képezik, és nagyon szívesen megmutatnám a nagy világnak. Akit mélyebben érdekel a Grácia Roxfort online varázslóiskola, sok-sok kreatív ötlettel, szerepjátékokkal, fantasztikus közösséggel, annak mindenképp javaslom a csatlakozást a felvételi időszakban, évente kb. 2 alkalommal nyílnak meg az iskola kapui. Ezt a rövid bevezetőt minden olyan alkotáshoz kirakom, amelyet eredetileg a Grácia Roxfort online varázslóiskola keretein belül álmodtam meg. 

Szólj hozzá!
Címkék: Grácia

Egy történet a karakterem előéletéről...

2022. május 06. 21:08 - sterc

Tagja vagyok egy Harry Potter tematikára épülő online szerepjátékos közösségnek. A történetünk egy varázslóiskolában játszódik, és ugyanúgy hét év után lehetünk felnőtt varázslók, mint Rowling könyvében. Házi feladatainkat fórumon kapjuk meg, és e-mailben kell a megoldásokat elküldeni. A kötelező feladatok mellett számos kreatív pályázat is kiírásra kerül. Természetesen a közösség anyagait, az órák anyagait semmi szín alatt nem tölteném fel, hiszen az szerintem lopás, de nagyon sok novellát, videót készítettem, amelyek az én szellemi tulajdonomat képezik, és nagyon szívesen megmutatnám a nagy világnak. Akit mélyebben érdekel a Grácia Roxfort online varázslóiskola, sok-sok kreatív ötlettel, szerepjátékokkal, fantasztikus közösséggel, annak mindenképp javaslom a csatlakozást a felvételi időszakban, évente kb. 2 alkalommal nyílnak meg az iskola kapui. Ezt a rövid bevezetőt minden olyan alkotáshoz kirakom, amelyet eredetileg a Grácia Roxfort online varázslóiskola keretein belül álmodtam meg. 

 

A szorgalmi feladat az volt, hogy egy történetet kellett írni valakiről, aki az ármány esszenciát használta. Citanának eszébe jutott egy réges-régi történet, amelyet csak nagyon kevesen ismertek. Egy fiatal nőről szólt, akinek történetét próbálták nem túl nagy dobra verni, és a lány is eltemette inkább magában. Végül írni kezdte a történetet:

"Magnolia férjével Hansszal és 7 éves lányukkal éltek egy varázslók lakta kisvárosban. A család viszonylag jó módban élt. Származásukat tekintve aranyvérűek voltak, de nem a leggazdagabb fajtából. Hans gyógyító volt, nagyon értett a gyógynövényekhez. Magnolia pedig bájitalszakértő volt. Arról álmodozott, hogy egyszer egy kis bájitalos-gyógynövényes drogériát nyit egy forgalmas utcán, de előtte szeretett volna tapasztalatot szerezni, kutatni, elmerülni a szakma rejtelmeiben. Ugyan nagyon tehetséges boszorkány volt, de néhány év lánya születése miatt is kimaradt a szakmai karrierjéből, így minden alkalmat megragadott, ha valami érdekes felkérést kapott.

Egy alkalommal aurorok keresték fel azzal, hogy szükségük lenne egy nagyon jó bájitalszakértőre, mert nagyobb mennyiségű Ármány esszenciára lenne szükségük egy bűnszervezet leleplezéséhez. Sajnálatos módon ugyanis varázslók egy csoportja haszonszerzési céllal egész hálózatot tartott fenn. Nem állt távol tőlük a legendás lények leölése, megkínzása az egyes testrészeik miatt, a muglik teljes semmibe vétele és a gyilkosságok sem. Biztosan lehetett már tudni, hogy az aurorok közé is beépültek a tagok, így minden egyes rajtaütésről vagy ellenük való akcióról időben értesültek. Az auror főparancsnok maga ígérte meg Magnoliának, hogy ugyan veszélyes a feladat, de a legjobban felszerelt labort kapja meg, ahol a legkiválóbb alapanyagokkal dolgozat, és amennyiben az ármány esszencia küldetés jól sikerül, akkor is maradhat közreműködőként, és mint az Auror Főparancsnokság munkatársa, rengeteg lehetősége lesz szakmailag fejlődni, és nem utolsó sorban anyagilag sem járna rosszul. Magnolia kapva kapott az alkalmon, eszébe sem jutott kihagyni a lehetőséget.

Az ármány esszenciát egyébként nem volt nehéz elkészíteni, de voltak olyan hozzávalók, amelyekhez nehéz volt hozzájutni. Az egyik ilyen a telihold fényénél elátkozott fekete rózsacsokor. Ezt az alapanyagot amiatt volt nehéz előállítani, mert a rózsákat a megfelelő időben kellett elültetni, hogy a megfelelő időben, teliholdkor érjék el a megfelelő stádiumot, és akkor a megfelelő átkot kellett kimondani rá, csakis akkor volt megfelelő a minősége. Még ennél is nehezebb volt olyan fwooper tollat beszerezni, amely nem színes, hanem fekete. Egy-egy madár ilyet életében maximum egyszer-kétszer adott. Magnolia az alapanyagokat, mint egy igazán jó bájitalkészítő, saját maga szerezte be. Viszont így, hogy az Auror Főparancsnokság szolgálatában állt, kapott segítséget is. Furcsa módon a fwooper kutatására az auror parancsnok és a két leghűségesebb embere is elkísérte. Nehéz útjuk volt Afrikába, és Magnolia folyton hazavágyott hét éves kislányához, de a karrierjét sem akarta elhanyagolni, és bízott benne, hogy otthonukban a lány jól van a férjével, és a nagymamával.

Hazatértük után Magnolia azonnal elkészítette a bájitalt, és átnyújtotta az auror parancsnoknak. A bájital megivása után a varázsló képessé válik arra, hogy felismerje, ha valaki rosszban sántikál. A parancsnok legalább tíz korrupt aurort vitetett börtönbe.

A legmegdöbbentőbb az volt, amikor Magnolia látta, hogy saját unokatestvére sírva könyörög az auror parancsnoknak, hogy semmi rosszat nem tett, és ne börtönözzék be. Nem gondolta volna a nő, hogy a bűnszervezet ennyire beépült az Auror Főparancsnokságba.

Ezután unalmasabb hetek, majd hónapok következtek, Magnolia különböző konferenciákra járt, gyakorolt, tanult, néhány egyszerűbb főzetet elkészített az auroroknak, sok időt töltött lányával és férjével.

Hogy mi volt az indoka rá, sosem fogjuk megtudni, talán gyanakodott valamire, vagy valakire, de egy alkalommal Magnolia elővette azt a néhány fiola ármány esszenciát, amelyet magának félretett végszükség esetére, és bevette azt. Megdöbbenve látta, hogy a parancsnokságon mindenki rosszban sántikál. először nem tudta mire vélni a dolgot, arra gondolt, hogy nem jól tartósította a bájitalt, és kutatni kezdett, hogy mi történhetett, de nem jött rá, mi lehet a gond. Másnap viszont magához az auror parancsnokhoz is elment, akinek elmesélte a történteket. A parancsnok egy nagyon kedves, megnyerő ember volt, és megnyugtatta Magnoliát, hogy bizonyára megromlott a bájital a tartósítás ellenére, és hogy bizony ő az összes rosszban sántikáló embert eltávolította a parancsnokságról.

Az incidens után eltelt néhány hét, mindenki folytatta a munkáját. Amikor Magnolia éppen egy fontos megbízást teljesített, egy hatalmas robbanás rázta meg a labort. A nőt sajnos holtan találták. A főparancsnok őszinte részvétét fejezte ki a családnak. A férj csak állt, és hallgatott, a kislány talán fel sem fogta még, hogy mi történt, de érezte, hogy nagy a baj.

Arra nem számított senki, hogy néhány héttel Magnolia halála után, amikor a végrendeletét nyitották ki, bizonyítékok egész sora kerül elő. A nő információkat gyűjtött, amik alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az auror főparancsnok maga is korrupt, és nem a megvesztegethető társait, hanem az igazságos, becsületes aurorokat záratta börtönbe. Ameddig nem volt biztos a dolgában, elrejtette a bizonyítékokat abba a széfbe, amelynek helye a végrendeletben volt leírva. Magnolia varázslattal megőrzött emlékei, feljegyzései egyértelműen a főparancsnok ellen szóltak. Halála körülményeit jobban megvizsgálva kiderült, hogy valaki kicserélt egy fontos alapanyagot a bájital készletben, ez okozta a robbanást, tehát gyilkosság történt. A maradék ármány esszenciával, amelyet Magnolia szintén elrejtett be is bizonyosodott, hogy a föparancsnok korrupt és gyilkos volt. A nő megbízatása tehát sikerült, leleplezte a gonosz rendőröket, de sajnos az életével fizetett érte, és azzal, hogy lánya félárvaként nő majd fel."

Miután Citana letette a pennáját, néhány könnycseppet morzsolt el a szemében. azt nagyon sokan tudták róla, nem is titkolta, hogy édesanyja egy varázsbalesetben halt meg, és hogy apjával és nagyanyjával muglik közé költöztek a történtek után, hogy messze legyenek a varázsvilág intrikáitól. Azt azonban nagyon kevesen tudták, és nem is merték megkérdezni Citanától, hogy mik voltak a pontos körülmények, most azonban nem tudta már magában tartani. Néha éjszakánként úgy érezte, hogy édesanyja él, halálát csak eljátszotta, és egyszer visszatér, de reggelente kijózanító volt az ébredés, hogy sajnos Magnolia évek óta halott.

Szólj hozzá!
Címkék: Grácia

Az öt kedvenc filmes You Tube csatornám, amit véleményem szerint érdemes követni

2022. május 05. 19:00 - sterc

Amellett, hogy nagyon szeretem a filmeket, érdekel az is, hogy mások mit gondolnak róla. Igaz nálam alapszabály, hogy semmilyen kritikát nem olvasok vagy nézek meg, még spoilermenteset sem, ameddig én magam nem láttam a filmet. Cikkemben öt olyan mozis csatornát mutatok be, amelyeknek véleményét mindig megnézem, persze csak miután a sajátomat megalkottam. A lista ismét szubjektív, a saját véleményemet tükrözi.

Retroshock

1_kep_retroshock.jpg

A csatorna fő profilja a régi, retro filmek parodizálása, vicces formában való bemutatása. Elsősorban a szörnyes, kaland sci-fi vonulattal foglalkozik, mint a Török Star Wars, A vérnyulak támadása vagy a Herkules egy retro feldolgozása. Ezen kívül ritkán készülnek kritikák modernebb filmekhez is, ha valami komolyabb kötődése van a csatorna készítőjének, KenyTheOne-nak a műhöz. Időnként készülnek toplistát állító videók is, amik a kedvenceimhez tartoznak, például a legjobb filmek az ismétlődő idő témával, vagy a legjobb disztrópiák, esetleg a szürreális börtönök legjobb filmes megjelenítéseiről szóló rész. A számítógépes játékok szerelmesei számára is üde színfolt lehet, hogy Keny az utóbbi időben több nagyon izgalmas retro játékot is bemutatott, amelyek akár ma is megállnák a helyüket, ezen videók címében a Gépszínház címke is megtalálható. Én magam, aki szinte sohasem játszik is kedvet kapok néha ezeket a videókat látva. Ezen kívül néha készül könyvajánló, a sci-fi rejtett sarkai megnevezéssel, vagy aktuális társadalmi problémákkal, mélyebb gondolatokkal is foglalkozó videó, Antiface megnevezéssel.

A csatornát bátran ajánlom minden korosztálynak, szerintem a paródiák mellett valós értéket is bemutat, igazán igényes a megvalósítás mellett. Keny sosem káromkodik, a tartalmat egyebekben is abszolút fiatalkorú kompatibilisnek tartom.

Otherword

2_kep_otherworld.pngEzen a csatornán Zoly, és időnként öccse, Kinson munkálkodik. Két fő vonalon készülnek a videók. A számítógépes játékbemutatók nem streamelést jelentenek, hanem inkább egy-egy játék összefoglalója, kritikája. A másik értelemszerűen a filmes vonal, hiszen nem lenne helye másképp ezen a listán. Zolyt sok kritika éri manapság, hogy túlzottan kritikus, lehúzza a filmeket és a videójátékokat is, de én a legtöbbször egyet értek vele, és annyira szeretem a stílusát, hogy annak ellenére is megnézem a videójátékos feltöltéseket is, hogy nem játszom hasonlókkal. Itt leginkább a legújabb filmek, játékok bemutatóját láthatjuk, de évek óta fut egy rovat, ami tulajdonképpen engem is a csatornára vonzott. Ez a rovat a Gorefest, és Kinson a felelőse. A sorozat lényege, hogy legtöbbször trash, ZS kategóriás horror filmeket mutat be poénos formában, habár néha egy-egy igazán jó film is terítékre kerül. Azért szeretem különösen ezt a filmes rovatot, mert ugyan kamasz koromban és huszonéveim elején nagyon szerettem a horror műfaját, most már egy jó ideje nem nézem ezt a zsánert. A hangulat, a történetek viszont hiányoznak, és kifejezetten érdekelnek, de mindenzt a műfajjal járó ijesztegetés, jump scare-ek nélkül élvezném, és erre Kinson fél órás bemutatói tökéletesek. Nem annyira régen újabb sorozat indult a csatornán, amiben romantikus filmeket vesznek górcső alá. Igazán szórakoztató lett az a néhány epizód, amely már elkészült. A Miért volt sz.r az xy film rovatot is bátran ajánlom. Felhívom a figyelmet, hogy ha nem is a csatorna teljes munkássága, de a Gorefest részek inkább 18 év felettieknek javasoltak, de minden rész előtt szerepel figyelmeztetés.

Videodrome (vDrome)

3_kep_vdrome.png

A csatorna érdekessége, hogy készítője, Gábor nem a YouTube-on megszokott fiatal korosztályból származik, hanem egy olyan tapasztalt filmes szakember, aki már a VHS korszakban is filmek forgalmazásával foglalkozott. Kritikái pozitívak, építő jellegűek, tartalmasak. A filmes múlt miatt olyan összefüggésekkel is tisztában van, hogy egy bizonyos film hogyan vagy miért lett sikeres vagy épp bukott meg, mi van a kulisszák mögött. Egy-egy olyan rendezői vagy produceri döntés hátterét is megérthetjük, amelyet egyébként nem. A Bemutató, élménybeszámoló, kritika rovat mellett állandó rovat a 10 érdekes tény, amiben egy-egy filmről közöl tíz, általunk talán nem ismert tényt, ezek közt vannak klasszikus és új darabok is. Ebből a rovatból is látszik, hogy nem csak egy önjelölt kritikus, hanem komoly hozzáértéssel nyúl egy-egy témához.

Hollywood New Agency

4_kep_hollywoodnewagency.jpg

Szirmai Gergő a YouTube magyar platformjának talán az egyik legrégebbi motorosa. Az adott heti mozis premierek közül minden héten bemutatásra került egy film. A műsor elején Geri megpróbálta összefoglalni a film tanulságait, kicsit talán moralizálni is, de mindezt nagyon szórakoztató, közérthető formában. Legtöbbször kifejezetten populásris, mainstream alkotásokkal dolgozott, és ez számomra pozitívum, hiszen zömében ilyen műveket nézünk, még sokszor azok is, akik filmesztéta színben szeretnék feltüntetni magukat, és elhitetni másokkal, hogy ők csak mélylélektani drámákat néznek. Számomra végig hiteles és könnyed maradt a műsor. Volt olyan időszak, amikor a legtöbb feliratkozóval rendelkező magyar csatorna volt, de sajnos néhány évvel ezelőtt történt valami, ami megszakította az éveken át heti 1-2 videóval kijövő sorozatot, és akadozni kezdett a tartalomgyártást. Sőt, tulajdonképpen meg is szűnt. Geri azóta néhányszor próbált már visszatérni, de évente csak 1-2 videó készül el, és tartalmát tekintve köszönő viszonyban sincs a korábbiakkal. Mindenesetre ajánlom, hogy ha régebbi filmek kritikáit is megnéznétek, hogy hallgassátok meg, ugyanis a legtöbb videója nagyon tanulságos.

How It Sholud Have Ended

5_kep_hishe.jpg

Amint láttátok, eddig magyar csatornákat ajánlottam, hogy aki nem tud angolul, ő is élvezhesse, de a végére mégis egy angol nyelvű csatorna jutott. A jó hír azonban, hogy a legtöbb vieóhoz nagyon sok nyelven, még magyarul is készítenek feliratot. Az egyes videókban animációs formában, viccesen megvalósítva láthatjuk, hogy milyen más módokon végződhetett volna egyik-másik kedvencünk. Például hányszor győzhették volna le a Bosszúállók Thanost, mielőtt csettintett volna, vagy milyen módokon használhatták volna a Harry Potterben az időnyerőt.

 

Szólj hozzá!
Címkék: film

A Marvel méltatlanul mellőzött kisképernyős univerzuma

2022. május 01. 22:23 - sterc

Míg a Marvel Filmes Univerzum (MCU) ontott magából a kasszasikert arató mozifilmeket, több tévécsatornánál is útjára indult néhány sorozat, amelyek kifejezetten alulreprezentáltsk voltak a minőségükhöz képest, legalábbis nagy részük. Ezek közül a Védelmezők (Defenders) csapat tagjainak szériáiról készültem egy összefoglalóval.

Kevin Feige, aki 2007 óta a Marvel Studios elnöke és a Marvel Cinematic Universe franchise elsődleges producere és Jeff Loeb, aki 2010-től a Marvel Televízió elnökének eredeti elképzelése az volt, hogy míg a moziban Vasember, Amerika Kapitány és Thor a többi bosszúállóval a világot mentik meg, addig a Netflix képernyőire egy emberközelibb univerzumot hoznak el. Olyan különleges képességekkel rendelkezőkből álló csapatot építenek fel, akik nem a világot mentik meg, hanem New York utcáin küzdenek a szervezett bűnözés ellen. A történet az MCU része, de a Védelmezők szériákan csak nagyon kevés utalás van a nagy egészre, és ahogy a Marvel feje és a televíziós producer nézetei távolodtak egymástól, egyre kevesebb esély is adódott erre, habár ezeknek a sorozatoknak ez nem jelentett nagy változást. A mozis és tévés eltávolodás sokkal többet ártott például a S.H.I.E.L.D. ügynökeinek, ami így is a leghosszabban futott Marvel sorozat, ugyanis hét évadot élt meg.

Visszatérve az eredeti témára, a Védelmezők sorozatokhoz tartozik a Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist szériák, ahol egymás műsoraiban is feltűnnek, valamint a Védelmezők (Defenders), ahol közösen tevékenykednek, és egy spin off sorozat, a Megtorló (Defenders).

Az első védelmező, aki bemutatásra került, Daredevil, akinek magyar neve Fenegyerek, ami nem igazán akar a számra (tollamra) állni. A 2003-as filmmel ellentétben ez egy renkívül jól sikerült adaptáció, tűpontosan eltalált színészekkel és hangulattal. Charlie Cox lubickol a nappal ügyvédként, éjjel pedig jelmezes igazságosztóként tevékenykedő vak hős szerepében.

daredevil_1_evad.jpeg

Nagyon fontos azt is leszögeznem, hogy a mozifilmekkel ellentétben ezek a sorozatok, a Daredvil különösen sötét tónust üt meg, sokkal komolyabb a hangvétele egy átlagos képregény adaptációhoz képest. Matt Murdock egy balesetben, gyermekkorában elvesztette a látását, de egyéb érzékszervei felerősödtek. A jogi egyetem befejeztével, barátjával, Foggy Nelsonnal (Elden Henson) nyit egy ügyvédi irodát New York Hell’s Kitchen városrészén. Első ügyük összefonja sorsukat Karen Page-dzsel (Deborah Ann Wole), aki a sorozat és Matt életének is kulcsszereplője lesz. A korrupcióval folyamatosan mérgezett város és szervezett bűnözés élén egy kultikus ellenlábas, Kingpin (Vincent d’Onoforio) áll, akinek szintén egy nagyon jól eltalált castingja van. Szeretném kiemelni, hogy ez a sorozat felnőtteknek szól nem csak a realisztikus verekedések, de a komor hangulata miatt is. A tizenhárom rész alatt egy szépen kidolgozott történet ívet, megalapozott eredettörténeteket kapunk, de a hangulat az, ami a képernyőhöz bilincsel, és végig fenntartja az érdeklődést. Ha esetleg kíváncsiak vagyunk a hangulatra, egy rajongói montázzsal kicsit közelebb juthatunk az igazsághoz, nagyon tetszik a videó, habár a sorozatélményt nem pótolja:

A második hős, akivel megismerkedhetünk, egy magának való való magánnyomozó, Jessica Jones (Krysten Ritter). A nőt sötét titkok övezik, és lassan derül fény rá, hogy rideg stílusa és önpusztító életmódja mögött poszttraumás szindróma áll. Jessica képessége egyébként, hogy nagyon erős, és ezt korábban egy elméjével embereket manipulálni képes személy nagyon kihasználta. Kilgrave, akit a zseniális David Tennant személyesít meg talán az egyik leggonoszabb ellenlábas, akit eddig láttunk. A történet itt is több szálon fut, amiben fontos szerepet kap Trish Walker (Rachel Taylor), Jess fogadott testvére is. A kettejük közt működő dinamika fontos előmozdítója a történetnek. A sorozatban feltűnik Luke Cage is, aki a következő Oltalmazó, aki saját szériát kapott.

jessica_jones_1_evad.jpg

A Daredevilnek akkora sikere volt, hogy a Jessica Jones első évada után rögtön jöhetett a második évad, amely talán még az elsőnél is jobban sikerült, pedig nehéz volt überelni. Ebben az évadban Elektra (Elodie Yung) megjelenésével erőteljesen megjelenik a misztikum, és Matt szekrényéből még több csontváz kerül elő, amelyek egyszerre érdekesek, de nagyon tragikuska is. Egy másik nagy erénye ennek a második etapnak, hogy debütál benne a Megtorló (John Brenthal) is, akinek karaktere annyira jól sikerült, hogy saját spin off sorozata két évadot élt meg. Nagyon szeretem ebben a műsorban, hogy egyetlen szereplő sem marad üres vagy céltalan, és ebben az évadban is sikerül az új karaktereket megismerni, a régebbieket még jobban mélyíteni.

daredevil_2_evad.jpg

A Luke Cage (Mike Colter) nagyon jó kritikákat kapott, és én sem tartom rossznak, de bevallom, hogy a négy (öt) hős közül az ő kalandjait élveztem a legkevésbé. Luke rendőr volt, akit csőbe húztak, és elítélték általa el nem követett bűnök miatt, majd a börtönben bizonyos kísérletek hatására nagyon erőssé és a bőre sebezhetetlenné vált. Ezután Luke semmi másra nem vágyik, minthogy meghúzódjon az árnyékban, de múltja elől ő sem menekülhet, és kénytelen szembenézni Cottonmouth-szal, akit az azóta Oscar-díjas Mahershala Ali alakít, Black Miriah-val (Alfre Wodard) és Shades-szel (Theo Rossi). Segítségére lesz viszont Misty Knight (Simmone Missick) és a Daredevilt is segítő Claire Temple (Rosario Dawson) is. A Harlemben játszódó gengszterdráma a kiváló zenei aláfestés ellenére engem nem tudott annyira magával ragadni, mint a többi hasonló érdeklődésű nézőt. Az évad első része nagyon tetszett, ahol húznak ugyan egy váratlant, de ez az esemény a későbbi részeknek nagyon a rovására megy.

luka_cage_plakat.jpg

Az Iron Fist borzasztó kritikákat kapott, és tény, hogy nálam sem ütötte meg a Daredevil és Jesscica Jones szintjét, de a Luke Cage-nél sokkal jobban élveztem. Danny Rand (Finn Jones) egy gazdag iparmágnás család tagja, egy repülőgép szerencsétlenségben elveszti a családját, ő maga pedig keleten K’un Lun városában lel menedékre, ahol a harcművészeti kiképzése után különböző próbákon átesve elnyeri a vasöklöt, ami tulajdonképpen egy misztikus harcművészeti képesség, amelyet egy ősi sárkány segítségével lehet elnyerni. Évekkel később Danny visszatér New Yorkba, és apja társának gyerekeitől követeli vissza a jussát, de fogadott családjának hátterében is misztikumra és még több megoldandó rejtélyre lel, közben pedig több korábbi mellékszereplő is felbukkan.

iron_fist_ver3_xlg.jpg

Miután mind a négy hős megkapta saját sorozatát, összejöttek egy közös harcra az Oltalmazók szériában. A nyolc részben nincs nagyívű történet vagy nagy megoldandó rejtély, inkább a Daredevil második évadának és az Iron Fist eseményeinek lerendezése. Nagyjából mindegyk szereplőnek az a különleges képessége, hogy nagyon erős vagy nagyon jól verekszik, ami valljuk be érdekes döntés a készítők részéről, hiszen nagyon sok kóborló metahumánt választhattak volna New York utcáiról. Utólag azonban belátom, jól döntöttek. Nem kapott túl jó kritikákat, de bevallom, én egyszerűen csak hátradőltem, és élveztem, ahogyan Matt és Jessica az ellenfél aprítása közben beszólnak egymásnak, vagy mennyire jól működik együtt Luke és Danny. Nektek is ezt javaslom.

defenders.jpg

A Megtorló, akinek azon kívül, hogy egy nagyon jól képzett katona, és tulajdonképpen vesztenivalója nem maradt, nincsen szuperképessége. Semmi más nem hajtja, csak a bosszú. A Daredevil második évadában elkezdett szálat bontja ki jobban, vagyis a családjának a tragédiáját akarja még mindig kibogozni és megbosszulni. A nyomozás alatt sok érdekesség derül ki, itt is nagyon izgalmas történettel számolhatunk, de készüljünk fel erőszakosabb, már-már brutálisabb jelenetekre is. Frank Castle, vagyis a megtorló (Jon Bernthal) nagyon jó kiegészítőjére talál David Liebermanban (Ebon Moss-Bachrach), céljuk közös, de eszközeik eltérőek. Kettejük csapatdinamikája remek alapfeszültséget tart fenn, kezdetben ellenségek, majd szövetségesek, közösen göngyölítik fel az ügyet.

punisher.jpg

A Jessica Jones második évada kicsit laposabbra sikeredett az elsőnél, de én összességében elégedett voltam. Jessica eredettörténete jobban ki lett bontva, és Trishhel egy olyan konfliktus kerül megalapozásra, amely jó alapot nyújthat egy következő évadra.

Bevallom, hogy az összes említésre kerülő évad közül én a Luke Cage második évadát szerettem a legkevésbé. Abszolút nézhető kategória, de mégis sokszor untam, és a végén Luke motivációi sem érthetők a számomra. Az etap egyébként egy rég elfeledett törvénytelen testvér felbukkanásáról és féltékenységből elkövetett tetteiről szól, emellett a korábbi gengszteres szál is folytatódik.

Az Iron Fistet ért rengeteg negatív kritika után egy teljesen új megközelítést választottak az új évadnak. Dannyt nagyon háttérbe szorították, és a női főszereplőt Colleen Winget (Jessica Henwick) szerepeltették jobban. A történet középpontjában identitásválság áll, és Davos (Sacha Dhawan) feltűnése, aki úgy érzi, hogy nem Danny érdemelte volna a vasöklöt, és emiatt szánt szándéka azt elvenni tőle.

A Daredevil harmadik évada ott veszi fel a fonalat, ahol az Oltalmazók véget ért, nélküle nem is igazán érthető az alapállapot. Matt a történtek miatt mélyponton van, mélyebben, mint valaha, el akarja temetni jelmezes igazságosztó alteregóját, és egy templom alagsorában bújik meg. Azonban mintha a világ is összeesküdött volna ellene, régi és új ellenségek is felbukkannak. Nem csak meg akarják ölni, hanem a hírnevét is aláásni, leleplezni, a mélybe taszítani. Az évad zseniális, ahogyan azt a Daredevil összes részétől megszokhattuk. A hangulat sötét és komor, és én végig egy percnyi boldogságért imádkoztam a főszereplő számára. Le tudja-e győzni a még mindig kiterjedt alvilági kapcsolatrendszerrel rendelkező Vezért és Dex

Pointdextert (Wilson Bethel). aki sosem hibázik? Van-e még visszaút számára a normális életbe barátaihoz, akik halottnak hiszik?

daredevil_3_evad.jpg

A Jessica Jones harmadik évada ismét mintha kicsit visszatérne az alapokhoz, és egy egyszerű, de nagyszerű klasszikus krimi-thriller történet lenne. Annak ellenére, hogy nem egy nagyívű, világmegmentő sztori nyomában lohol a főszereplő párosunk, hanem egy sorozatgyilkosra (Jeremy Bobb) próbálnak ráakadni, aki azonban nagyon nem adja magát könnyen, és nagyon csúnyán visszavág. A két főszereplő testvéries kapcsolata is egyre jobban beárnyékolódik, kettejük ideológiai ellentéte egyre távolabb taszítja őket egymástól.

jessica_jones_3_evad.jpg

A Megtorló második évada ugyanazt ígéri, mint az első: egy nagyon jó történetet követhetünk végig, de az úton brutalitás és erőszak vezet végig. Frank mellől hiányzik a régi társa, habár próbálják helyettesíteni Amy Bendixszel (Giorgia Whigham) és valamennyire Curtis Hoyle-lal (Jason R. Moore). A korábbi évadban erősen traumatizált Dinah Madani (Amber Rose Revah) is próbál felállni, de valószínűleg csak a bosszú segíthet túllépni. Régi ellenségük viszont veszélyesebb, mint valaha.

Mikorra ez az évad lement, már régen tudtuk, hogy ebben a formában mindegyik hőstől búcsút kell mondanunk, pedig többnek úgy szakadt vége, hogy folytatásért kiált. A sorozatok közül több viszonylagos siker ellenére érkezett hír a kaszáról, és ennek egyik oka a Disney saját streaming szolgáltató indulásának híre volt, ugyanis a Marvel szerette volna ezeket a sorozatokat vagy megszüntetni, vagy a későbbiekben més formában a saját platformján folytatni. A Daredevilt annyira szerették a rajongók, hogy végül Charlie Cox egy rövid, szellemes jelenetben cameozhatott nagyvásznon a Pókember harmadik részében, a Nincs hazaútban. Arra több alkalommal volt példa, hogy a mozifilmek sztárjai szerepeltek a sorozatokban, gondoljunk csak Phil Coulsonra (Clark Gregg), Peggy Carterre (Hayley Atwell), Lady Sifre (Jaimi Alexander) vagy Nick Furyra (Samuel L. Jackson). Ha pedig az új, nagyobb költségvetésű, már Disney+-ra készült sorozatokat is hozzávesszük, végtelen sort kapunk. Viszont fordítva eddig csak egyetlen alkalom volt, hogy TV sorozat sztárja helyet kapjon mozifilmben is, ez pedig a Carter ügynökből ismert Jarvis (James D’Arcy) szerepeltetése a Bosszúállók Végjátékban. A Charlie Cox-féle Matt Murdock megjelenése az idei év egyik legsikeresebb filmjében fellobbantja a rajongókban a reményt, hogy ez a hős még feltámasztható, én magam is lebilincselőnek találom az egész megvalósítását úgy, ahogy van, és csak reménykedni tudok valamiféle folytatásban.

Másik érdekesség, és talán nem is kifejezett utalás, de a Shang Chi és a Tíz gyűrű legendájában szereplő Ta Lo városának háttere, és sárkányokkal való kapcsolata kísértetiesen emlékeztet K’un Lunra, amit az Iron Fistből ismerhetünk.

Összességében én nagyon ajánlom ezeknek a sorozatoknak a megnézését, és ugyan stílusukban sok eltérést mutatnak, mégis egyben alkotnak egy egészet. Például az Oltalmazók élvezetéhez szükséges a hősök ismerete, és a Daredevil második évadának eseményei is, amelyet a Megtorlóhoz is javaslok. A Daredevil harmadik évad felütését pedig akkor fogjuk érteni, ha láttuk az Oltalmazókat, és ezeken kívül még több apró kapcsolódási pont van.

mindenki.jpg

Véleményem szerint a Daredevil zseniális lett, akik kedvelik a kicsit komorabb hangulatú, de erős atmoszférával kecsegtető stílust, és egy kis drámától sem riadnak vissza, semmiképp se hagyják ki. A sorozat egyébként filmes körökben két nagyon jól megkoreografált egysinttes jelentével is elhíresült, amelyeket hosszabb idő és nagyobb munka is megcsinálni a stábnak, de ha a nézőnek nem is a vágások hiánya, de a dinamika, amely miatt azt hisszük, szinte jelen vagyunk, biztosan feltűnik. Nem sokkal lemaradva mögötte kullog Jessica Jones és a Megtorló. A Defenders inkább egy kis szórakoztató kikapcsolódás, rövidebb is a többinél. Az Iron Fist is egyszer megnézhető, és számomra a legkevésbé érdekes a Luke Cage, de semmiképpen sem bánom, hogy azt is megnéztem. Ha rászántad magad, akkor ajánlom a megjelenési sorrend betartását:

  1. Daredevil s1
  2. Jessica Jones s1
  3. Daredevil s2
  4. Luke Cage s1
  5. Iron Fist s1
  6. Oltalmazók (Defenders)
  7. Punisher s1
  8. Jessica Jones s2
  9. Luke Cage s2
  10. Iron Fist s2
  11. Daredevil s3
  12. Jessica Jones s3
  13. Punisher s2
Szólj hozzá!
Címkék: film

Egy hajóskapitány beszámolója a cromeri tengeri kígyó legyőzéséről

2022. május 01. 21:08 - sterc

Tagja vagyok egy Harry Potter tematikára épülő online szerepjátékos közösségnek. A történetünk egy varázslóiskolában játszódik, és ugyanúgy hét év után lehetünk felnőtt varázslók, mint Rowling könyvében. Házi feladatainkat fórumon kapjuk meg, és e-mailben kell a megoldásokat elküldeni. A kötelező feladatok mellett számos kreatív pályázat is kiírásra kerül. Természetesen a közösség anyagait, az órák anyagait semmi szín alatt nem tölteném fel, hiszen az szerintem lopás, de nagyon sok novellát, videót készítettem, amelyek az én szellemi tulajdonomat képezik, és nagyon szívesen megmutatnám a nagy világnak. Akit mélyebben érdekel a Grácia Roxfort online varázslóiskola, sok-sok kreatív ötlettel, szerepjátékokkal, fantasztikus közösséggel, annak mindenképp javaslom a csatlakozást a felvételi időszakban, évente kb. 2 alkalommal nyílnak meg az iskola kapui. Ezt a rövid bevezetőt minden olyan alkotáshoz kirakom, amelyet eredetileg a Grácia Roxfort online varázslóiskola keretein belül álmodtam meg. 

 

 

Nagy veszélybe került a Csendes óceáni vízi rezervátum. Igaz, hogy rengeteg mugli riasztó bűbáj védi, de a cromeri tengeri kígyó egyszerűen folyamatosan a tiltott hely felé tereli a mugli hajósokat. Ha a muglik új hajózási útvonalat választanak, az egész rezervátumot át kell költöztetni, ami nagyon sokba kerülne a minisztériumnak. Muszáj volt valamit lépnünk.

Három hajóval indultunk neki a tengereknek, hogy felkutassuk a kígyót, amelyik igaz ártalmatlan, de mivel a muglik félnek tőle, rettegésben tartja a tengerészeket. A rezervátum irányába próbáltuk terelni, hátha ott megtetszik neki.

Utazásunk harmadik napján hatalmas vihar volt, több bűbáj segítségével is alig láttunk az orrunkig is. Ebben a zimankóban történt meg, aminek nulla esélye volt pedig, de feltűnt a legendás tengeri lény, és olyan hatalmas volt, amekkora példányt korábban sosem írtak le. A három vitorlás hajóval körbevettük, alulról egy hálóval fogtuk át, hogy lefelé se menekülhessen, és így próbáltuk meg a megfelelő helyre szállítani.

Tengeri kígyót üvölteni még senki se hallott korábban, és úgy küzdeni nem láttam még állatot sem, ahogyan ez a hatalmas lény küzdött ellenünk, mindenáron vissza akart fordulni, összeszorult a szívem keserves küzdelmét átva.

Aztán egyszer hirtelen a legalább ötven méter hosszú kígyó farkával egy hatalmasat vágott oda az egyik hajónak, míg a másik jármű fölé magasodott, és lecsapott rá, ami azonnal darabokra tört. Így a kígyó kiszabadult, és míg rendeztük sorainkat, ő a mugli hajózási útvonalak felé indult.

Az épen maradt hajók közül az egyik a széttört legénységét próbálta menteni, a másik pedig a vezetésemmel a szörny után eredt. A lény teljesen fel volt bőszülve, és azt hittük, hogy a közeledő mugli flottát próbálja meg megtámadni, ezért a hajó összes tűzerejével, és a jelenlévő összes varázsló mindenféle kábító és bénító átkot szórtunk rá folyamatosan. Végül az állat élettelenül merült alá, és többet nem bukkant fel.

Közben a vihar kissé lecsendesedett és kisütött a nap, a látási viszonyok javultak. A területet átfésülve a kígyót ugyan nem, de három kicsinyét megleltük. A cromeri kígyó valószínűleg sosem bántott volna senkit, csupán a fészkének környékéről akarta elriasztani a területére betolakodókat. Szolgáljon mindannyiunknak tanulságként, hogy nem minden az, aminek látszik, és először a dolgok mögé kell nézni, mielőtt erőszakhoz folyamodunk. A három kis tengeri kígyót a rezervátumban helyezték el végül, mert anyjuk nélkül vadon biztosan elpusztultak volna. A muglik memóriáját úgy módosítottuk, hogy hatalmas hőstettként emlékezzenek a cromeri tengeri kígyó legyőzésére.

Szólj hozzá!
Címkék: Grácia
süti beállítások módosítása