strami

Az öt kedvenc filmes You Tube csatornám, amit véleményem szerint érdemes követni

2022. május 05. 19:00 - sterc

Amellett, hogy nagyon szeretem a filmeket, érdekel az is, hogy mások mit gondolnak róla. Igaz nálam alapszabály, hogy semmilyen kritikát nem olvasok vagy nézek meg, még spoilermenteset sem, ameddig én magam nem láttam a filmet. Cikkemben öt olyan mozis csatornát mutatok be, amelyeknek véleményét mindig megnézem, persze csak miután a sajátomat megalkottam. A lista ismét szubjektív, a saját véleményemet tükrözi.

Retroshock

1_kep_retroshock.jpg

A csatorna fő profilja a régi, retro filmek parodizálása, vicces formában való bemutatása. Elsősorban a szörnyes, kaland sci-fi vonulattal foglalkozik, mint a Török Star Wars, A vérnyulak támadása vagy a Herkules egy retro feldolgozása. Ezen kívül ritkán készülnek kritikák modernebb filmekhez is, ha valami komolyabb kötődése van a csatorna készítőjének, KenyTheOne-nak a műhöz. Időnként készülnek toplistát állító videók is, amik a kedvenceimhez tartoznak, például a legjobb filmek az ismétlődő idő témával, vagy a legjobb disztrópiák, esetleg a szürreális börtönök legjobb filmes megjelenítéseiről szóló rész. A számítógépes játékok szerelmesei számára is üde színfolt lehet, hogy Keny az utóbbi időben több nagyon izgalmas retro játékot is bemutatott, amelyek akár ma is megállnák a helyüket, ezen videók címében a Gépszínház címke is megtalálható. Én magam, aki szinte sohasem játszik is kedvet kapok néha ezeket a videókat látva. Ezen kívül néha készül könyvajánló, a sci-fi rejtett sarkai megnevezéssel, vagy aktuális társadalmi problémákkal, mélyebb gondolatokkal is foglalkozó videó, Antiface megnevezéssel.

A csatornát bátran ajánlom minden korosztálynak, szerintem a paródiák mellett valós értéket is bemutat, igazán igényes a megvalósítás mellett. Keny sosem káromkodik, a tartalmat egyebekben is abszolút fiatalkorú kompatibilisnek tartom.

Otherword

2_kep_otherworld.pngEzen a csatornán Zoly, és időnként öccse, Kinson munkálkodik. Két fő vonalon készülnek a videók. A számítógépes játékbemutatók nem streamelést jelentenek, hanem inkább egy-egy játék összefoglalója, kritikája. A másik értelemszerűen a filmes vonal, hiszen nem lenne helye másképp ezen a listán. Zolyt sok kritika éri manapság, hogy túlzottan kritikus, lehúzza a filmeket és a videójátékokat is, de én a legtöbbször egyet értek vele, és annyira szeretem a stílusát, hogy annak ellenére is megnézem a videójátékos feltöltéseket is, hogy nem játszom hasonlókkal. Itt leginkább a legújabb filmek, játékok bemutatóját láthatjuk, de évek óta fut egy rovat, ami tulajdonképpen engem is a csatornára vonzott. Ez a rovat a Gorefest, és Kinson a felelőse. A sorozat lényege, hogy legtöbbször trash, ZS kategóriás horror filmeket mutat be poénos formában, habár néha egy-egy igazán jó film is terítékre kerül. Azért szeretem különösen ezt a filmes rovatot, mert ugyan kamasz koromban és huszonéveim elején nagyon szerettem a horror műfaját, most már egy jó ideje nem nézem ezt a zsánert. A hangulat, a történetek viszont hiányoznak, és kifejezetten érdekelnek, de mindenzt a műfajjal járó ijesztegetés, jump scare-ek nélkül élvezném, és erre Kinson fél órás bemutatói tökéletesek. Nem annyira régen újabb sorozat indult a csatornán, amiben romantikus filmeket vesznek górcső alá. Igazán szórakoztató lett az a néhány epizód, amely már elkészült. A Miért volt sz.r az xy film rovatot is bátran ajánlom. Felhívom a figyelmet, hogy ha nem is a csatorna teljes munkássága, de a Gorefest részek inkább 18 év felettieknek javasoltak, de minden rész előtt szerepel figyelmeztetés.

Videodrome (vDrome)

3_kep_vdrome.png

A csatorna érdekessége, hogy készítője, Gábor nem a YouTube-on megszokott fiatal korosztályból származik, hanem egy olyan tapasztalt filmes szakember, aki már a VHS korszakban is filmek forgalmazásával foglalkozott. Kritikái pozitívak, építő jellegűek, tartalmasak. A filmes múlt miatt olyan összefüggésekkel is tisztában van, hogy egy bizonyos film hogyan vagy miért lett sikeres vagy épp bukott meg, mi van a kulisszák mögött. Egy-egy olyan rendezői vagy produceri döntés hátterét is megérthetjük, amelyet egyébként nem. A Bemutató, élménybeszámoló, kritika rovat mellett állandó rovat a 10 érdekes tény, amiben egy-egy filmről közöl tíz, általunk talán nem ismert tényt, ezek közt vannak klasszikus és új darabok is. Ebből a rovatból is látszik, hogy nem csak egy önjelölt kritikus, hanem komoly hozzáértéssel nyúl egy-egy témához.

Hollywood New Agency

4_kep_hollywoodnewagency.jpg

Szirmai Gergő a YouTube magyar platformjának talán az egyik legrégebbi motorosa. Az adott heti mozis premierek közül minden héten bemutatásra került egy film. A műsor elején Geri megpróbálta összefoglalni a film tanulságait, kicsit talán moralizálni is, de mindezt nagyon szórakoztató, közérthető formában. Legtöbbször kifejezetten populásris, mainstream alkotásokkal dolgozott, és ez számomra pozitívum, hiszen zömében ilyen műveket nézünk, még sokszor azok is, akik filmesztéta színben szeretnék feltüntetni magukat, és elhitetni másokkal, hogy ők csak mélylélektani drámákat néznek. Számomra végig hiteles és könnyed maradt a műsor. Volt olyan időszak, amikor a legtöbb feliratkozóval rendelkező magyar csatorna volt, de sajnos néhány évvel ezelőtt történt valami, ami megszakította az éveken át heti 1-2 videóval kijövő sorozatot, és akadozni kezdett a tartalomgyártást. Sőt, tulajdonképpen meg is szűnt. Geri azóta néhányszor próbált már visszatérni, de évente csak 1-2 videó készül el, és tartalmát tekintve köszönő viszonyban sincs a korábbiakkal. Mindenesetre ajánlom, hogy ha régebbi filmek kritikáit is megnéznétek, hogy hallgassátok meg, ugyanis a legtöbb videója nagyon tanulságos.

How It Sholud Have Ended

5_kep_hishe.jpg

Amint láttátok, eddig magyar csatornákat ajánlottam, hogy aki nem tud angolul, ő is élvezhesse, de a végére mégis egy angol nyelvű csatorna jutott. A jó hír azonban, hogy a legtöbb vieóhoz nagyon sok nyelven, még magyarul is készítenek feliratot. Az egyes videókban animációs formában, viccesen megvalósítva láthatjuk, hogy milyen más módokon végződhetett volna egyik-másik kedvencünk. Például hányszor győzhették volna le a Bosszúállók Thanost, mielőtt csettintett volna, vagy milyen módokon használhatták volna a Harry Potterben az időnyerőt.

 

Szólj hozzá!
Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://strami.blog.hu/api/trackback/id/tr7717824699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása