strami

A Marvel méltatlanul mellőzött kisképernyős univerzuma

2022. május 01. 22:23 - sterc

Míg a Marvel Filmes Univerzum (MCU) ontott magából a kasszasikert arató mozifilmeket, több tévécsatornánál is útjára indult néhány sorozat, amelyek kifejezetten alulreprezentáltsk voltak a minőségükhöz képest, legalábbis nagy részük. Ezek közül a Védelmezők (Defenders) csapat tagjainak szériáiról készültem egy összefoglalóval.

Kevin Feige, aki 2007 óta a Marvel Studios elnöke és a Marvel Cinematic Universe franchise elsődleges producere és Jeff Loeb, aki 2010-től a Marvel Televízió elnökének eredeti elképzelése az volt, hogy míg a moziban Vasember, Amerika Kapitány és Thor a többi bosszúállóval a világot mentik meg, addig a Netflix képernyőire egy emberközelibb univerzumot hoznak el. Olyan különleges képességekkel rendelkezőkből álló csapatot építenek fel, akik nem a világot mentik meg, hanem New York utcáin küzdenek a szervezett bűnözés ellen. A történet az MCU része, de a Védelmezők szériákan csak nagyon kevés utalás van a nagy egészre, és ahogy a Marvel feje és a televíziós producer nézetei távolodtak egymástól, egyre kevesebb esély is adódott erre, habár ezeknek a sorozatoknak ez nem jelentett nagy változást. A mozis és tévés eltávolodás sokkal többet ártott például a S.H.I.E.L.D. ügynökeinek, ami így is a leghosszabban futott Marvel sorozat, ugyanis hét évadot élt meg.

Visszatérve az eredeti témára, a Védelmezők sorozatokhoz tartozik a Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist szériák, ahol egymás műsoraiban is feltűnnek, valamint a Védelmezők (Defenders), ahol közösen tevékenykednek, és egy spin off sorozat, a Megtorló (Defenders).

Az első védelmező, aki bemutatásra került, Daredevil, akinek magyar neve Fenegyerek, ami nem igazán akar a számra (tollamra) állni. A 2003-as filmmel ellentétben ez egy renkívül jól sikerült adaptáció, tűpontosan eltalált színészekkel és hangulattal. Charlie Cox lubickol a nappal ügyvédként, éjjel pedig jelmezes igazságosztóként tevékenykedő vak hős szerepében.

daredevil_1_evad.jpeg

Nagyon fontos azt is leszögeznem, hogy a mozifilmekkel ellentétben ezek a sorozatok, a Daredvil különösen sötét tónust üt meg, sokkal komolyabb a hangvétele egy átlagos képregény adaptációhoz képest. Matt Murdock egy balesetben, gyermekkorában elvesztette a látását, de egyéb érzékszervei felerősödtek. A jogi egyetem befejeztével, barátjával, Foggy Nelsonnal (Elden Henson) nyit egy ügyvédi irodát New York Hell’s Kitchen városrészén. Első ügyük összefonja sorsukat Karen Page-dzsel (Deborah Ann Wole), aki a sorozat és Matt életének is kulcsszereplője lesz. A korrupcióval folyamatosan mérgezett város és szervezett bűnözés élén egy kultikus ellenlábas, Kingpin (Vincent d’Onoforio) áll, akinek szintén egy nagyon jól eltalált castingja van. Szeretném kiemelni, hogy ez a sorozat felnőtteknek szól nem csak a realisztikus verekedések, de a komor hangulata miatt is. A tizenhárom rész alatt egy szépen kidolgozott történet ívet, megalapozott eredettörténeteket kapunk, de a hangulat az, ami a képernyőhöz bilincsel, és végig fenntartja az érdeklődést. Ha esetleg kíváncsiak vagyunk a hangulatra, egy rajongói montázzsal kicsit közelebb juthatunk az igazsághoz, nagyon tetszik a videó, habár a sorozatélményt nem pótolja:

A második hős, akivel megismerkedhetünk, egy magának való való magánnyomozó, Jessica Jones (Krysten Ritter). A nőt sötét titkok övezik, és lassan derül fény rá, hogy rideg stílusa és önpusztító életmódja mögött poszttraumás szindróma áll. Jessica képessége egyébként, hogy nagyon erős, és ezt korábban egy elméjével embereket manipulálni képes személy nagyon kihasználta. Kilgrave, akit a zseniális David Tennant személyesít meg talán az egyik leggonoszabb ellenlábas, akit eddig láttunk. A történet itt is több szálon fut, amiben fontos szerepet kap Trish Walker (Rachel Taylor), Jess fogadott testvére is. A kettejük közt működő dinamika fontos előmozdítója a történetnek. A sorozatban feltűnik Luke Cage is, aki a következő Oltalmazó, aki saját szériát kapott.

jessica_jones_1_evad.jpg

A Daredevilnek akkora sikere volt, hogy a Jessica Jones első évada után rögtön jöhetett a második évad, amely talán még az elsőnél is jobban sikerült, pedig nehéz volt überelni. Ebben az évadban Elektra (Elodie Yung) megjelenésével erőteljesen megjelenik a misztikum, és Matt szekrényéből még több csontváz kerül elő, amelyek egyszerre érdekesek, de nagyon tragikuska is. Egy másik nagy erénye ennek a második etapnak, hogy debütál benne a Megtorló (John Brenthal) is, akinek karaktere annyira jól sikerült, hogy saját spin off sorozata két évadot élt meg. Nagyon szeretem ebben a műsorban, hogy egyetlen szereplő sem marad üres vagy céltalan, és ebben az évadban is sikerül az új karaktereket megismerni, a régebbieket még jobban mélyíteni.

daredevil_2_evad.jpg

A Luke Cage (Mike Colter) nagyon jó kritikákat kapott, és én sem tartom rossznak, de bevallom, hogy a négy (öt) hős közül az ő kalandjait élveztem a legkevésbé. Luke rendőr volt, akit csőbe húztak, és elítélték általa el nem követett bűnök miatt, majd a börtönben bizonyos kísérletek hatására nagyon erőssé és a bőre sebezhetetlenné vált. Ezután Luke semmi másra nem vágyik, minthogy meghúzódjon az árnyékban, de múltja elől ő sem menekülhet, és kénytelen szembenézni Cottonmouth-szal, akit az azóta Oscar-díjas Mahershala Ali alakít, Black Miriah-val (Alfre Wodard) és Shades-szel (Theo Rossi). Segítségére lesz viszont Misty Knight (Simmone Missick) és a Daredevilt is segítő Claire Temple (Rosario Dawson) is. A Harlemben játszódó gengszterdráma a kiváló zenei aláfestés ellenére engem nem tudott annyira magával ragadni, mint a többi hasonló érdeklődésű nézőt. Az évad első része nagyon tetszett, ahol húznak ugyan egy váratlant, de ez az esemény a későbbi részeknek nagyon a rovására megy.

luka_cage_plakat.jpg

Az Iron Fist borzasztó kritikákat kapott, és tény, hogy nálam sem ütötte meg a Daredevil és Jesscica Jones szintjét, de a Luke Cage-nél sokkal jobban élveztem. Danny Rand (Finn Jones) egy gazdag iparmágnás család tagja, egy repülőgép szerencsétlenségben elveszti a családját, ő maga pedig keleten K’un Lun városában lel menedékre, ahol a harcművészeti kiképzése után különböző próbákon átesve elnyeri a vasöklöt, ami tulajdonképpen egy misztikus harcművészeti képesség, amelyet egy ősi sárkány segítségével lehet elnyerni. Évekkel később Danny visszatér New Yorkba, és apja társának gyerekeitől követeli vissza a jussát, de fogadott családjának hátterében is misztikumra és még több megoldandó rejtélyre lel, közben pedig több korábbi mellékszereplő is felbukkan.

iron_fist_ver3_xlg.jpg

Miután mind a négy hős megkapta saját sorozatát, összejöttek egy közös harcra az Oltalmazók szériában. A nyolc részben nincs nagyívű történet vagy nagy megoldandó rejtély, inkább a Daredevil második évadának és az Iron Fist eseményeinek lerendezése. Nagyjából mindegyk szereplőnek az a különleges képessége, hogy nagyon erős vagy nagyon jól verekszik, ami valljuk be érdekes döntés a készítők részéről, hiszen nagyon sok kóborló metahumánt választhattak volna New York utcáiról. Utólag azonban belátom, jól döntöttek. Nem kapott túl jó kritikákat, de bevallom, én egyszerűen csak hátradőltem, és élveztem, ahogyan Matt és Jessica az ellenfél aprítása közben beszólnak egymásnak, vagy mennyire jól működik együtt Luke és Danny. Nektek is ezt javaslom.

defenders.jpg

A Megtorló, akinek azon kívül, hogy egy nagyon jól képzett katona, és tulajdonképpen vesztenivalója nem maradt, nincsen szuperképessége. Semmi más nem hajtja, csak a bosszú. A Daredevil második évadában elkezdett szálat bontja ki jobban, vagyis a családjának a tragédiáját akarja még mindig kibogozni és megbosszulni. A nyomozás alatt sok érdekesség derül ki, itt is nagyon izgalmas történettel számolhatunk, de készüljünk fel erőszakosabb, már-már brutálisabb jelenetekre is. Frank Castle, vagyis a megtorló (Jon Bernthal) nagyon jó kiegészítőjére talál David Liebermanban (Ebon Moss-Bachrach), céljuk közös, de eszközeik eltérőek. Kettejük csapatdinamikája remek alapfeszültséget tart fenn, kezdetben ellenségek, majd szövetségesek, közösen göngyölítik fel az ügyet.

punisher.jpg

A Jessica Jones második évada kicsit laposabbra sikeredett az elsőnél, de én összességében elégedett voltam. Jessica eredettörténete jobban ki lett bontva, és Trishhel egy olyan konfliktus kerül megalapozásra, amely jó alapot nyújthat egy következő évadra.

Bevallom, hogy az összes említésre kerülő évad közül én a Luke Cage második évadát szerettem a legkevésbé. Abszolút nézhető kategória, de mégis sokszor untam, és a végén Luke motivációi sem érthetők a számomra. Az etap egyébként egy rég elfeledett törvénytelen testvér felbukkanásáról és féltékenységből elkövetett tetteiről szól, emellett a korábbi gengszteres szál is folytatódik.

Az Iron Fistet ért rengeteg negatív kritika után egy teljesen új megközelítést választottak az új évadnak. Dannyt nagyon háttérbe szorították, és a női főszereplőt Colleen Winget (Jessica Henwick) szerepeltették jobban. A történet középpontjában identitásválság áll, és Davos (Sacha Dhawan) feltűnése, aki úgy érzi, hogy nem Danny érdemelte volna a vasöklöt, és emiatt szánt szándéka azt elvenni tőle.

A Daredevil harmadik évada ott veszi fel a fonalat, ahol az Oltalmazók véget ért, nélküle nem is igazán érthető az alapállapot. Matt a történtek miatt mélyponton van, mélyebben, mint valaha, el akarja temetni jelmezes igazságosztó alteregóját, és egy templom alagsorában bújik meg. Azonban mintha a világ is összeesküdött volna ellene, régi és új ellenségek is felbukkannak. Nem csak meg akarják ölni, hanem a hírnevét is aláásni, leleplezni, a mélybe taszítani. Az évad zseniális, ahogyan azt a Daredevil összes részétől megszokhattuk. A hangulat sötét és komor, és én végig egy percnyi boldogságért imádkoztam a főszereplő számára. Le tudja-e győzni a még mindig kiterjedt alvilági kapcsolatrendszerrel rendelkező Vezért és Dex

Pointdextert (Wilson Bethel). aki sosem hibázik? Van-e még visszaút számára a normális életbe barátaihoz, akik halottnak hiszik?

daredevil_3_evad.jpg

A Jessica Jones harmadik évada ismét mintha kicsit visszatérne az alapokhoz, és egy egyszerű, de nagyszerű klasszikus krimi-thriller történet lenne. Annak ellenére, hogy nem egy nagyívű, világmegmentő sztori nyomában lohol a főszereplő párosunk, hanem egy sorozatgyilkosra (Jeremy Bobb) próbálnak ráakadni, aki azonban nagyon nem adja magát könnyen, és nagyon csúnyán visszavág. A két főszereplő testvéries kapcsolata is egyre jobban beárnyékolódik, kettejük ideológiai ellentéte egyre távolabb taszítja őket egymástól.

jessica_jones_3_evad.jpg

A Megtorló második évada ugyanazt ígéri, mint az első: egy nagyon jó történetet követhetünk végig, de az úton brutalitás és erőszak vezet végig. Frank mellől hiányzik a régi társa, habár próbálják helyettesíteni Amy Bendixszel (Giorgia Whigham) és valamennyire Curtis Hoyle-lal (Jason R. Moore). A korábbi évadban erősen traumatizált Dinah Madani (Amber Rose Revah) is próbál felállni, de valószínűleg csak a bosszú segíthet túllépni. Régi ellenségük viszont veszélyesebb, mint valaha.

Mikorra ez az évad lement, már régen tudtuk, hogy ebben a formában mindegyik hőstől búcsút kell mondanunk, pedig többnek úgy szakadt vége, hogy folytatásért kiált. A sorozatok közül több viszonylagos siker ellenére érkezett hír a kaszáról, és ennek egyik oka a Disney saját streaming szolgáltató indulásának híre volt, ugyanis a Marvel szerette volna ezeket a sorozatokat vagy megszüntetni, vagy a későbbiekben més formában a saját platformján folytatni. A Daredevilt annyira szerették a rajongók, hogy végül Charlie Cox egy rövid, szellemes jelenetben cameozhatott nagyvásznon a Pókember harmadik részében, a Nincs hazaútban. Arra több alkalommal volt példa, hogy a mozifilmek sztárjai szerepeltek a sorozatokban, gondoljunk csak Phil Coulsonra (Clark Gregg), Peggy Carterre (Hayley Atwell), Lady Sifre (Jaimi Alexander) vagy Nick Furyra (Samuel L. Jackson). Ha pedig az új, nagyobb költségvetésű, már Disney+-ra készült sorozatokat is hozzávesszük, végtelen sort kapunk. Viszont fordítva eddig csak egyetlen alkalom volt, hogy TV sorozat sztárja helyet kapjon mozifilmben is, ez pedig a Carter ügynökből ismert Jarvis (James D’Arcy) szerepeltetése a Bosszúállók Végjátékban. A Charlie Cox-féle Matt Murdock megjelenése az idei év egyik legsikeresebb filmjében fellobbantja a rajongókban a reményt, hogy ez a hős még feltámasztható, én magam is lebilincselőnek találom az egész megvalósítását úgy, ahogy van, és csak reménykedni tudok valamiféle folytatásban.

Másik érdekesség, és talán nem is kifejezett utalás, de a Shang Chi és a Tíz gyűrű legendájában szereplő Ta Lo városának háttere, és sárkányokkal való kapcsolata kísértetiesen emlékeztet K’un Lunra, amit az Iron Fistből ismerhetünk.

Összességében én nagyon ajánlom ezeknek a sorozatoknak a megnézését, és ugyan stílusukban sok eltérést mutatnak, mégis egyben alkotnak egy egészet. Például az Oltalmazók élvezetéhez szükséges a hősök ismerete, és a Daredevil második évadának eseményei is, amelyet a Megtorlóhoz is javaslok. A Daredevil harmadik évad felütését pedig akkor fogjuk érteni, ha láttuk az Oltalmazókat, és ezeken kívül még több apró kapcsolódási pont van.

mindenki.jpg

Véleményem szerint a Daredevil zseniális lett, akik kedvelik a kicsit komorabb hangulatú, de erős atmoszférával kecsegtető stílust, és egy kis drámától sem riadnak vissza, semmiképp se hagyják ki. A sorozat egyébként filmes körökben két nagyon jól megkoreografált egysinttes jelentével is elhíresült, amelyeket hosszabb idő és nagyobb munka is megcsinálni a stábnak, de ha a nézőnek nem is a vágások hiánya, de a dinamika, amely miatt azt hisszük, szinte jelen vagyunk, biztosan feltűnik. Nem sokkal lemaradva mögötte kullog Jessica Jones és a Megtorló. A Defenders inkább egy kis szórakoztató kikapcsolódás, rövidebb is a többinél. Az Iron Fist is egyszer megnézhető, és számomra a legkevésbé érdekes a Luke Cage, de semmiképpen sem bánom, hogy azt is megnéztem. Ha rászántad magad, akkor ajánlom a megjelenési sorrend betartását:

  1. Daredevil s1
  2. Jessica Jones s1
  3. Daredevil s2
  4. Luke Cage s1
  5. Iron Fist s1
  6. Oltalmazók (Defenders)
  7. Punisher s1
  8. Jessica Jones s2
  9. Luke Cage s2
  10. Iron Fist s2
  11. Daredevil s3
  12. Jessica Jones s3
  13. Punisher s2
Szólj hozzá!
Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://strami.blog.hu/api/trackback/id/tr4017821407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása