strami

Sminkelj! Beauty workshop tapasztalatok

2022. december 11. 21:08 - sterc

Nagyon egyszerű, nem kirívó módon mindig szerettem sminkelni. Nem érdekel kiemelt módon a szépségipar, és kevés időmet köti le, de az utóbbi időben több olyan sminkvideót is láttam, ahol művészi szintre emelték ezt a tevékenységet. Erősebb simket nem, extrémebbet pedig még annyira sem csinálnék magamnak, ellenben a korom előrehaladtával szaporodó bőrhibáim egyre jobban zavarnak.

Néhány hónapja láttam meg egy Facebook hirdetést, amely egy kezdő sminkes workshopot hirdetett. Mivel ősszel van a születés és névnapom is, eldöntöttem, hogy azt fogom kérni a húgomtól, hogy menjünk el közösen, úgyis nagyon kevés időt töltünk együtt.

Sosem sminkeltem magam túlzottan, a szememet szoktam kihúzni, szemhéjpúderrel és spirállal kiemelni. Ennél jobban nem érdekelt soha a dolog, de mostanában olyan jó kis sminkvideókra bukkantam, amit már művészet számba veszek, és persze emellett tudom, hogy nem fogom sose ilyen szintre emelni a tudásom, de értelme sem lenne, mert nem használnám. Ellenben a bőrhibáim egyre jobban zavarnak. Sajnos néhány pattanás és miteszer előfordult mindig is a bőrömön, de a karikák a szemem alatt egyre mélyülnek, és néhány folt is megjelent a bőrömön. A tanfolyamtól ezek eltüntetésének titkait vártam a leginkább, illetve szerettem volna a szemceruzával még ügyesebb lenni.

A kurzus egyébként járja az országot, több városban is megtalálható, és vannak kezdő, ill. haladó lehetőségek is. A soproni eseményt egy helyi hotel különtermáben rendezték meg. A foglalkozás ára fejenként közel 14 000 Ft volt, amelyet egyébként korrekt árnak gondoltam. A jelentkezés visszaigazolással azonnal megérkezett a számla és egy bőrápolási kisokos, amelybe bevallom, épphogy belenéztem csak. A workshop előtti napokban pedig emlékeztető sms-t is küldtek, ami szerintem nagyon kedves dolog.

A kurzusra belépve a körben szépen elrendezett asztalokat láttunk meg, amelyek már be voltak rendezve számunkra. Az asztalokon volt egy hagyományos álló, kör alakú smintükör és némi oktatóanyag, lehetett rá jegyzetelni, és haza is vihettünk. A workshopon egyébként húsz hölgy vett részt. 

viz.jpg

Az első egy-másfél órában egy szépségtanácsadó hölgy beszélt a helyes arcápolási rutinról, és a sminkelés lépéseiről. Nem szeretném részletesen leírni, ha úgy tetszik plagizálni a rendezvényt, mindenesetre átmentünk a helyes arcápolási rutinon, amelyet naponta kétszer kellene megejteni. Nyilván a workshop célja a sminkelési alapok megtanítása lett volna, de ha mér szóba került az egészséges arcápolás, nekem hiányzott, hogy legalább két szót ejtsünk arról, hogy az egészséges bőr alapja a helyes táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel, és hogy sajnos a stressz is meglátszódhat rajta néha.

Számomra újdonság volt, hogy miért fontos a primer haszbálata, hogy mi a különbség az arclemosó, micellás víz és tonic között, és hogy attól függőenn, hogy a pirosító, bronosító és highlighter közül melyiket használjuk, és kicsit érintettük ennek módját is. et kicsit sajnáltam, hogy a gyakorlatba ezt nem ültettük át, mert ez nagyon érdekelt volna.

Az elméleti oktatás után Dóri irányításával, aki egy profi, díjnyertes sminkes, elkészítette mindenki a saját sminkjét. Tulajdonképpen minden eszközt biztosítottak a szevezők. Aki szeretett volna, vásárolhatott a helyszínen ecset készletet, amelyet én nem tettem meg, mert sokallottam kissé az árát, és nem voltam benne biztos, hogy tényleg szükségem lesz rá a későbbiekben. Utána viszont körülnéztem drogériákban, és hasonló árakon mennek a hasonló eszközök.

A használt smink termékek egy webshopban és a helyszínen is megvásárolhatók voltak, szimpatikus módon ezt egyáltalán nem erőltették. A tervezett smink még hozzám képest - aki csak a szemét, és azt sem túl intenzíven sminkeli - is egy rendkívül visszafogott verzió volt. 

A használt termékek között az alapozó és a púder nekem nagyon tetszett, és az árukhoz képest nagyon jó minőségű termékeknek tűntek. 

 vasarolt_termekek.jpg

A képen azok a termékek látszódnak, amelyek megtetszettek, és amelyeket további tesztelés céljából megvásároltam 

 

 

Van egy olyan termék, amelyet egyelőre nem nagyon tudtam hova tenni. Ez egy olyan korrektor paletta, amely négyféle krémet tartalmaz, és a különböző bőrhibákra használatosak. Szerintem ez azok száméra megfelelő, akiknek többféla bőrhibájuk van egyidejűleg, de a gyakorlatban nem biztos, hogy megéri például nekem, aki a piros foltokat akarja eltűntetni, hogy még háromféle felesleges kence is szerepel a palettában a megfelelő mellett.

Az ötlet nagyon tetszett, hogy a szem alatti területre másfajta, kissé vilégosabb alapozó-korrektort használjunk, de ezt még tesztelnem kell kicsit.

A pirosítót magamon sosem szerettem, és igaz, hogy nagyon kevésszer használtam, még egyszer sem tetszett magamon, de az itt használtból akármennyit vittem fel a bőrömre, szinte alig látszott.

A szemceruza használatával kapcsolatban viszont egy szuper jó trükköt hallottam Dóritól, amelyet azóta is alkalmazok, és maga a termék is nagyon tetszett, habár az órán használt barna helyett, én a megszokott fekete színt választottam. Plusz pont, hogy a ceruza végéből egy kis faragó is kicsavarható.

szemem.jpg

Sajnos a szemhéjpúder paletták nekem csalódást okokztak. Nem titkolt cél volt az egyszerű, natúr, halvány smink, de itt ugyanazt éreztem, mint a pirosítónál, hogy akármennyit pakolhattam magamra, észre se lehetett venni, hogy van valami a szememen. A megszokott, saját termékeimnél még a fehér vagy natúr színek is sokkal intenzívebbek voltak, mint ezek legsötétebbjei. Szerintem közrejátszott, hogy nem szivaccsal, hanem ecsettel dolgoztunk, de erről még később írok.

A szempilla spirál is nagyon tetszett, amelyet használtunk, és a szemceruzával korábban megalkotott vonalakkal nagyon tetszett az eredmény.

Ezután a szemöldök következett, amely nagyon nem az én műfajom. Az enyém nem tökéletes, de nem is annyira szörnyű, hogy ne vállaljam, és én tudatosan nem akarom elcsúfítani az arcom azzal, hogy rosszul szedem ki vagy tetováltatom, így én ahhoz sose nyúlok, és ezt az elhatározásomat nem változtathatta meg a tanfolyam sem, habár tény, hogy a szemöldököm kis kefével való átfésülése, és a kifejezetten szőke terüetek pici barnásítása nem állt szerintem rosszul. Dóri elmutogatta, hogy az arc arányihoz hogyan kell viszonulnia a szemöldöknek, mettől meddig kell tartania, hogy zsép legyen, hol kell a legmagasbbnak lennie. Boldogan nyugtáztam, hogy az enyém nem áll annyira messze a tökéletestől. Nyilván lehetne rendezettebb, de én tényleg nem akarom megváltoztatni.

Nagyon meglepő volt számomra, hogy míg az arc és a szem sminkelésénél annyira a visszafogottságra törekedtünk, a száj esetében egy rikító, szörnyen narancssárga szájkontúr ceruzát használtunk. A cél világos volt, hogy legyen valami extrább is a dologban, de én jobban örültem volna, ha ez a szemen köszön vissza. Egyszerűen gyűlölöm a szájkontúrceruzát, a rúzst és a szájfényt is magamon. Az érzést sem szeretem, de gyakorlatilag két perc után úgy elkenem, hogy szerintem undorítóan nézek ki, szóval a szám sminkeléséről nem sikerült továbbra sem meggyőzni, mert maximum öt perc után leszedtem. Maga a termék puha, és könnyen használható volt, de azonnal elkentem, és a színe sem tetszett.

szelfi.jpg

Nagyon jó volt, hogy a higiéniára végig odafigyeltek, volt kézfertőtlenítő, és a termékekhez csak ecsettel nyúltunk, sőt, ami kényesebb volt, azt Dóri adagolta a kézhátunkra. A szájkontúr ceruzákon is látszott, hogy minden használat után lefaragnak róluk annyit, hogy higiénikus legyen, és az ecsetek is fertőtlenítve voltak. 

A tanfolyamon használt sminktermékek egy részét mindenképpen érdemesnek találtam arra, hogy tovább teszteljem, de volt, amiből eszembe se jutott vásárolni.

Úgy érzem, hogy hallottam új dolgokat, és ezek egy részét biztosan hasznosítani fogom, még mindig sikerült újat mondani nekem az arctisztításról, és itt emelném ki, hogy mennyire tetszett az ott használt micellás víz hatékonysága. Biztosan gyakorolni fogom, hogy meddig húzzam meg a szemkontúrt, mert az ott alkalmazott technikával nagyon tetszett a szemem. 

A sminkfixálásról meglévő passzív tudásom pedig megerősödött. Amikor az esküvőmre készültm, szerettem volna venni sminkfixálót. Az egyik drogériában ajánlottak egy ilyen prmetet, ami valamiféle hajlakkhoz asonlított, és érzésre isolyasmi lehetett. Nem tudom, hogy mennyire fixált, de konkrétan világított a homlokon, úgy verte vissza a fényt. Egy másik helyen egy nagyon fura, fehér port kaptam (Na, tudom, hogy hangzik, de higgyétek el, csak egy sminktermék volt ;) ), amelyet ecsettel kellett a bőrre vinni. Nagy csalódás volt, de mint utolsó lehetőség, megvettem, és nem is volt olcsó, de a legeslegnagyobb meglepetésemre tökéletesen bevált. Bevallom azóta is van belőle, de csak különleges alkalmakra tartogatom. 
Ezen a kurzuson tudtam meg, hogy a púder lényege nem feltétlen a bőrhibák eltűntetése, és egyáltalán nem felcserélhető az alapozóval, hanem inkább valamiféle fixáló hatással bír, mert por! Ha ezt előbb tudom, könnyebb dolgom lett volna az esküvő előtti keresgéléskor, és az is lehet, hogy púderrel is próbálkozhattam volna. A workshopon ráadásul nem is színezett, hanem transzparens púderrel dolgoztunk, és én meg még azt hittem korábban, hogy ha alapozót használok, púder úgysem kell, hiszen ezek egymás alternatívái., de itt felvilágosítottak, hogy tévedtem, és hogy miért vált be anno a por sokkal jobban fixálásra, mint a folyadék.

Arról  nem sikerült meggyőzni engem, hogy a jó kis sminktojás szivacsaimat ecsetekre cseréljem, számomra mindkettőnek megvan a helye. Az alapozóhoz és a szemhéjpúderhez biztosan marad a szivacs. Abban is biztos vagyok, hogy a továbbiakban sem fogok sem pirosítót, sem rúzst használni. Ha lesz, aki megtanít, azért a highlightert kipróbálnám magamon egyszer...

smink_eszkozok.jpg


Azt is tudom, hogy az időmbe nem fér beli napi több alkalommal fényvédő használata, nem fogok minden nap alapozót, púdert és korrektort használni. Az viszont biztos, hogy a tanult szemceruza trükköt és a micellás vizet, az alaposabb arcápolási rutint be fogom iktatni a mindennapjaimba.

Összességében szívesen ajánlom a workshopot kezdő és középhaladó sminkelőknek, jópofa szombat délutáni program volt, hasznos tippekkel. A kurzus elvégzése után lehetőség van egyéb kurzuokra és a facebook csoporton keresztül, ami ezzel megnyílik, újabb kérdések megvitatására is. 

 evi.jpg

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása