strami

Krémdezodor házilag

2022. április 14. 13:42 - sterc

Mióta környezetvédelemmel, hulladékcsökkentéssel próbálkozom, többféle természetes izzadtsággátlót próbáltam, de sajnos nem voltak az igaziak. A drogériában kapható natúrnak, környezetbarátnak mondott termékek nem mindig azok, és használni sem igazán használnak szerintem, habár nyilván mindet nem ismerem. 

A házi készítésűek közül nagyjából az a tapasztalat, hogy amelyikben szódabikarbóna van, annak jó izzadtsággátló hatása van. Több elkötelezett környezetbarát simán szódabikarbóna vizes pasztáját keni hónaljtájékra, de én magam azt vettem észre, hogy ha túl nagy a szódabikarbóna koncentrációja, akkor irritálhatja a bőrt, így inkább a következő receptet ajánlom, ahol nagyon jó természetes bőrápolókkal van kombinálva. Azért arra figyeljetek, hogy irritált, frissen borotvált bőrre ne kenjük!

 

Hozzávalók:

  • 2 ek kakaóvaj
  • 2 ek shea vaj
  • 2 ek. szódabikarbóna
  • illóolaj
  • tégelyek (én kiürült arckrémes tégelyeket használok, de kapható patikában vagy webshopokban tégely, vagy ha beválik akár kiürült vagy erre a célra vásárol stiftes dezodoros tartályba is lehet tölteni az elkészült keveréket
  • szükség van egy olyan lábas + hőálló tál kombinációra, amiben vízfürdőt tudunk készíteni, de végszükség esetén mikróban is olvaszthatunk. Az eszközök egyébként meleg vízzel, mosogatószerrel könnyen elmoshatók használat után, nem kell tartani tőle, hogy bajuk lesz.

1_kep_alapanyagok.jpg

 

Elkészítés:

Vízfürdőt készítünk, ami azt jelenti, hogy egy edénybe vizet teszünk fel forrni, és úgy helyezünk bele még egy plusz hőálló üvegtálat, hogy pont beleillő legyen. Fontos, hogy a forrás miatt távozó gőz távozni tudjon a két edény között. Aki nem tud ilyen módon vízfürdőt készíteni, az inkább próbálja meg mikróban felolvasztani az alapanyagokat, viszont akkor nézzünk rá 30 másodpercenként, mert olvasztani szeretnénk csak, nem megsütni. 
2_kep_vizfurdo.png
A kakaóvajat és a shea vajat beletesszük a felső, üres tálba, ami alatt forr a víz. A kakaóvajat patikában szoktam venni, shea vaj pedig egyre több drogériában is kapható, de én webshopból szoktam beszerezni. Miután felolvadt, beletesszük a szódabikarbónát is. A szódabikarbónát nagyobb kiszerelésben veszem webshopból vagy csomagolásmentes boltból. Miután egy homogén masszát kaptunk, kiadagoljuk a kis arckrémes dobozkáinkba vagy a stiftes tárolókba. Az illóolajok hozzáadása már itt történik. Nagyon népszerű a teafa illóolaj, mert fertőtlenítő, gombaölő tulajdonságot tulajdonítanak neki, habár ez ilyen kis mennyiségben nem érvényesül, de az illat erősségét és fajtáját is csak a fantáziánk dönti el. Én magam a teafa mellett a vadnarancsot, egyéb citrusos illatokat, levendulát, kókuszt használok előszeretettel, de kérésre barátnak készítettem már csoki illatú krémdezodort is.

3_kep-kesz_termek.jpg
Az illóolaj hozzáadása után kis időre a hűtőbe tesszük megdermedni. Az állaga olyasmi lesz, mint a stiftes dezodoroké. Ha tégelyben tartod, akkor körömmel egy kis borsónyi mennyiséget ki kell szedni, és azt a hónaljakon eloszlatni. 
Ez a fajta házi készítésű dezodor kihozható adagonként körülbelül 100-150 forintból szemben a bolti 6-800 forintos stiftekkel, és hasonló összetételű, kb. 1200 forintos natúr készítményekkel, emellett vegyszermentes, nem rákkeltő, környezetbarát és mégis hatásos. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://strami.blog.hu/api/trackback/id/tr4817808065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása