strami

Egy szuperhős három élete

2022. április 12. 21:03 - sterc

Nem titok, hogy a filmek és sorozatok terén mindenevő vagyok, de talán már kiderült rólam, hogy a sci-fit és a szuperhős filmeket nemhogy nem vetem meg, de az általuk nyújtott bűnös élvezet drogként hat rám.

Jelen írásomban az egyik legismertebb szuperhősről, magáról Supermanről szeretnék írni. Az ő történetét már rengeteg módon feldolgozták. számtalan klasszikus és újragondolt vagy Mi lett volna, ha… képregény jelent meg 1938 óta. Több mozifilm is készült, de őszintén szólva számomra a sorozatok nyújtották a legnagyobb élményt az ő történetével kapcsolatban, ezek közül három jelentős, élőszereplős szériát emelnék ki.

1_kep.jpg

Smallville

 

A Smallville a valaha készült legtöbb részt, leghosszabb játékidőt megélt sci-fi sorozat, csupán négy résszel előzi meg a Csillagkaput.

2_kep.jpg

A sorozat Superman fiatal korát mutatja be, amikor még nem vált belőle szuperhős, a gimnázium első évétől kísérhetjük nyomon, ahogy a képességei és személyiségének a fejlődésével egy tanyasi fiúból Metropolis és a világ hősévé válik, aki egyszerre Superman és Clark Kent, az újságíró. A sorozatban nem csak Superman, de Tom Wellinget, az őt játszó színészt is láthatjuk felnőni a feladathoz, ahogy évadról évadra egyre jobban adja vissza a folyamatosan vívódó kamaszt, majd a küzdelmek árán belőle kialakult céltudatos felnőttet.

Nagyon tetszett nekem, hogy a sorozat évadról évadra megújult, és míg az első évadban csak egy-egy helyi eltévelyedett lélekkel kellett megküzdenie Clarknak, akit fél kézzel legyűrt, addig a későbbi évadokban folyamatosan emelték a tétet, és a képességek kibontakozásával, és a főszereplő egyre felnőttesebbé válásával olyan változatosságot vittek a történetbe, hogy nem lehetett egy percre sem megunni.

Amellett, hogy a legtöbb eredeti képregényes szereplő feltűnik több-kevesebb játékidőre, számos új szereplő és meglepő csavar, újítás is elfér a tíz évadban, amelyek csak első ránézésre tűnnek úgy, mintha ellent mondanának az eredeti alapanyagnak, valahogy végül mindig sikerül összefésülni a szálakat.

Superman legtöbb híres vagy hírhedt ellensége felbukkan. Lex Luthor az első hét évadban jelentős szerepet kap, kezdetben, mint Clark barátja, majd mint legnagyobb ellensége. Teljes évadot kapnak Zod, Doomsday, Darkseid, Brainiac szálai, de számtalan ellenlábas bukkan fel egy-egy rész erejéig, például a Játékkészítő, Parazita, Metallo, Mr. Mxyzptik, a teljesség igénye nélkül.

Természetesen a családtagok és ismert nagyon közeli barátok, mint például Martha és Jonathan Kent, Lana Lang, Lois Lane mellett, akik állandó szereplők több évadban, a képregényekből jól ismert Perry White, James Olsen (akiről utólag kiderül hogy nem az a James Olsen), Cat Grant, Cyborg, Aquamen, Kanári is megjelenik rövid időre, és még hosszan sorolhatnánk. Jót tett a sorozatnak, hogy az alapanyag tisztelete mellett mertek átformálni, változtatni is, vagy éppenséggel teljesen újat alkotni. Például a főszereplő mellett egyetlen olyan szereplő volt, aki kitartott tíz évadon keresztül, Chloe Sullivan, aki kifejezetten a sorozat kedvéért lett kitalálva. Üdítő színfolt volt minden jelenet, amelyben Lois Lane vagy Oliver Queen, vagyis a Zöld Íjász szerepelt, ők kezdetben mellékszereplők voltak, de az utolsó évadokban kulcsszereplőkké avanzsáltak.

A sorozat igazi csemegéket ígér a hardcore rajongóknak is, például több korábbi filmből vagy sorozatból ismert színész is cameózik vagy szerepel az évek során. Láthatjuk néhány rész erejéig Christopher Reeve-et, aki a kultikussá vált Superman filmek főszereplője volt, Margot Kidder is feltűnik, aki Reeve partnere volt, mint Lois Lane. A lejjebb részletezett Lois és Clark főszereplői Dean Cain és Teri Hatcher is kapnak egy-egy rövid szerepet. A Reeve-féle mozifilmek harmadik részében Clark visszalátogat Smallvillbe, ahol gyermekkori szerelmével, Lana Langgal találkozik, őt Anette O’Toole játssza, aki nem csak cameozik a Smallville-ben, hanem itt Clark anyját játssza évadokon keresztül. Azt sem gondolnánk, hogy az eredeti filmek akkor még huszonéves Jimmy Olsenje feltűnik a Smallville-ben, mint idős kriptoni tudós, aki a Földön telepedett le, és lemondott az erejéről.

Egyébként fordítva is igaz, hogy a Smallville utóhatása érezhető az újabb Superman mozikon. Amy Adams, aki az új Snyder Univerzumban Lois Lane-t személyesíti meg, a Smallville első évadában egy meteorfertőzöttet játszott. Apró tisztelgések is megcsillannak, például szintén a DCU-hoz tartozó Igazság ligájában egy szerviz cégtáblájával utalnak Chloe Sullivenre, akit a Smallville sorozathoz találtak ki.

A sorozatot ajánlom szuperhős rajongóknak, de azoknak is, akik eddig nem szerették őket, de tennének egy próbát. Ha csak egyféle Superman történetet néznél meg, szerintem ez legyen az. Ajánlom romantikusoknak, közülök akik odavannak a szerelmi drámáért, figyelmébe ajánlom Clark és Lana szerelmét, akik pedig az érettebb, felnőttebb érzelmekre vágynak, számukra az utolsó évadokban alakuló Clark és Lois szál lesz a kedvenc. Ajánlom sci-fi őrülteknek, hackereknek, antihősöknek is! 

 

 

Lois és Clark, avagy Superman legújabb kalandjai

 

Ennek a sorozatnak a műfaja romantikus komédia, amely inkább romantikus, mint komédia, de a biztonság kedvéért egy csipetnyi akcióval megfűszerezték. Az alkotás a kilencvenes évek terméke, annak minden előnyével és hátulütőjével együtt. Számomra nagyon erős nosztalgia faktort hordoz, mert kamaszként imádtam nézni Dean Cain és Teri Hatcher párosát, és ennek a sorozatnak a segítségével ismertem meg Superman világát, és szerettem meg a szuperhős történeteket, és be kell vallanom, hogy ez lassan a „negyvenhez közelebb, mint a harminchoz életszakaszom” idején is elkísér.

3_kep.jpg

A sorozatot manapság visszanézve már jobban látom a hibáit, és nyilván többet öregedett, mint a teljesen új széria, amiről harmadikként írok, ill. a Smallville, ami már bőven a kétezres évek terméke. Viszont, ha megszokjuk a nagy válltöméseket, kissé idejétmúlt zakókat és néhány érdekes frizurát, valamint kibírjuk a néhol már nagyon nyálas, pátoszosan érzelgős romantikus jeleneteket, amiket egy adag cukormázzal is leöntöttek, akkor egy igenis élvezhető, izgalmas, néha vicces, helyenként még drámai szegleteket is érintő kikapcsolódást kapunk. Az akció jelenetek is egészen jól néznek ki, ráadásul nem csak a korukhoz képest.

Még ha nem is fog el tőle mindenkit az éjjel-nappal nézni akarom érzés, akkor is magával tud ragadni, kíváncsi az ember a következő részre.

A sorozat egyébként Clark Kent Metropolisba költözésekor veszi fel a fonalat, ahol elkezd dolgozni a Daily Planetnél, és megismerkedik Lois Lane-el, majd elkezd Supermanként tevékenykedni. A két újságíró először inkább vetélytársként viselkedik, de később mint oknyomozó riporterek egymást nagyon jól kiegészítő társakká is válnak, közben szerelmi szál is szövődik köztük. Ezzel párhuzamosan természetesen minden részben megmentik a világot, de legalább Metropolist, és legtöbbször ehhez nem csak a szuperképességek, hanem a civilben végzett nyomozói tevékenység és a kettejük között kialakult csapatdinamika is hozzájárul.

Ajánlom mindenkinek könnyed esti szórakozáshoz, vagy vasalás, főzés kiegészítőjeként, és javaslom, hogy kezeljük helyén, ne azt várjuk tőle, hogy a most készülő sorozatokra hasonlítson.

 

Superman és Lois

 

Míg a Marvel sikerre vitte a saját filmuniverzumát, valahogy a sorozatai nem kerültek akkora reflektorfénybe, mint amennyire számítani lehetett volna rá, addig a DC a valamivel népszerűtlenebb filmjei mellett kiépítette az arrowverse világát, amely igazán jó sorozatokat foglal magába. Tyler Hoechlin Supermanje mielőtt saját sorozatot kapott, már több párhuzamosan futó szériában debütált. Ez a sorozat jelenleg is fut. A cikk megjelenésekor valahol a második évad második felében járhatunk, és már biztosnak tűnik, hogy a harmadik évad is érkezik, ami napjainkban nagy szó, hiszen akár néhány héttel a megjelenése után már képesek kaszára ítélni nagyon jó sorozatokat is. (Erről majd a következő számban.)

4_kep.jpg

Annyiban mindenképpen újat mutat, hogy míg az eddig készült filmek és sorozatok a szuperhős fiatal koráról, a saját szerettei és barátai előtti titkolózásról, és arról a dilemmáról szólnak, hogy vajon egy szuperhős megengedheti-e magának, hogy civil élete, családja legyen, addig ebben az esetben in medias res hősünk már többször megmentette a világot, segít fenntartani a békét, de civil álcájában, Clark Kentként feleségül vette szerelmét, és tizenöt éves ikerfiaik vannak. Nem évődünk azon évadokon keresztül, hogy saját érdekében miért titkolózik a főszereplő, vagy miért taszít el mindenkit magától a küldetésének érdekében, talán már unalmas is lenne, hiszen az eddigi összes mozi és sorozat érinti ezt a témát.

A Superman és Loisban az igazán jól megkomponált akciójeleneteken túl igazi családi drámák is meghúzódnak. Lois és Clark nem tökéletes szülők. Hibáznak. Sokat. Az ember már-már magára ismer. Viszont tökéletlenségükben emberivé, hétköznapivá válnak, és ugyanúgy ahogy egy halandó, ők is minden nap dolgoznak a saját hibáik kijavításán az emberi kapcsolatainkban, a gyerekeikkel való hang megtalálásában, egymás támogatásában.

A fő kérdések között sok szuperhősökre speciális van, például hogy mikor mondja el a kamasz fiainak, hogy ki is ő valójában (szerencsére hamar, ezt nm húzzák), és merre jár, amikor fontos családi programokat hagy ki, hogy vajon öröklik-e fiai a képességeit, és mi van akkor, ha csak az egyiknek lesz szuperereje. Emellett viszont annyira megjelennek az általános családi drámák is, hogy emberivé, hétköznapivá teszi a szereplőket a forgatókönyv.

A sorozat néhol a Smallville világát idézi meg, ami nem véletlen, több közös alkotóval is büszkélkedhetnek.

Ezt a sorozatot bárkinek szívesen ajánlom, aki szereti a jó akciót, az ötletes, évadon átívelő történetet, de nem retten meg egy kis családi drámától és némi tinirománctól sem.

 

Láthatjuk, hogy ugyanazt a történetet több szemszögből is be lehet mutatni, és én magam mindegyiket képes vagyok szeretni. Itt szeretném megemlíteni, hogy az arrowverse sorozatos univerzum nagy crossovere, az öt részes Végtelen világok krízise, három Superman karaktert is összehoz számunkra (Tom Welling – Smallville, Brandon Routh – Superman visszatér és Tyler Hoechlin – Superman és Lois, közülük kettő itt említett sorozat főszereplője), habár némelyik hős sorsa egy kicsit csalódást okozhat, de semmiképpen nem szeretnék spoilerezni. A három sorozatból kettő megtalálható az HBO Max kínálatában. Mindhárom sorozat ledarálását csak szuperhős rajongóknak ajánlom, nekik is csak saját felelősségre! :D

Szólj hozzá!
Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://strami.blog.hu/api/trackback/id/tr6317806713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása