strami

Gyapjúpelenka kisokos

2018. február 04. 23:21 - sterc

Mosható pelenkázás vol06

A PUL/PUR anyag mellett másik népszerű pelenkakülső alapanyag a gyapjú. Első ránézésre furcsának tűnhet, hogy egy olyan anyag, mint a gyapjú nedvességzáró rétegként funkcionálhat. A titka a lanolinban, vagyis a gyapjúzsírban rejlik. Ezzel az anyaggal kezelve ugyanis a gyapjú képes a teljes szellőzés mellett a nedvességet a pelenka belsejében tartani. 

A gyapjú közkedvelt, mert természetes, és hihetetlen módon elég néhány hetente mosni,amennyiben használat után szellőztetjük néhány órát.

A PUL-nál megszokott fazon mellett gyakori a nadrág forma is, mindegyik alá pelenkabelső, esetleg betét javasolt.

27745132_10215772418489588_1075725053_o.jpg

Kezelése: Első használat előtt kézzel, samponos vízben öblítjük a pelenkát, majd lanolinozzuk. A gyapjút TILOS mosógépben mosni (a centrifuga különösen árt neki), kicsavarni. A megszokott gyapjúmosószerek rendelkezhetnek nemezelődést gátló bevonatképző tulajdonsággal, amik gátolni fogják a lanolin beivódását, ezek helyett vagy speciálisan gyapjúpelenkához való mosószert vagy sima sampont használjunk. 

Lanolinhoz juthatunk gyógyszertárban (általában receptre) vagy webshopokban.

Egy recept mintát mellékelek, ha szükség lenne rá: 

lanolin.png

Lanolinozás folyamata hagyományos módszer szerint:

  • Kimossuk kézzel, samponnal a pelankát majd kifordítjuk.
  • Műanyag pohárban kevés vizet melegítünk, ebben feloldunk 1-2 evőkanálnyi lanolint. (akár mikróban)
  • Egy lavor langyos vízbe borítjuk a keveréket.
  • Egy evőkanál sampont is teszünk a vízbe. (Ez az emulgeálószer, ettől tejfehérré válik a víz, a lanolin egyenletesen elkeveredik tőle a vízben)
  • Beletesszük a kifodított gyapit, egy éjszakát benne hagyjuk.
  • Amikor kivesszük a vízből, nem csavargatjuk, hanem lecsepegtetjük. Segít a száradásban, ha két törölköző közé téve rálépkedünk. (A Száradás beletelhet néhány napba így is)

Kenegetős módszer:

  • Kimossuk kézzel, samponnak a pelenkát, majd kifordítjuk
  • Kézbe vesszük a lanolint, fehéredésig dörzsöljük, majd rákenjük a pelenkára

 

 

 A lanolin egy ragacsos, zsíros, sárgás, töményebb zsírszerű anyag. A gyapik a kezelés után csak rövid ideig lehetnek minimálisan ragacsosabbak, de ez nem szokott zavaró mértékű lenni. Amennyiben nem lesz kifejezetten koszos a gyapjú, elég néhány hetente kezelni, habár szellőztetni minden nap érdemes. Ha méhis szennyeződés éri, legtöbbször elég helyileg kimosogatni, esetleg helyileg újra bekenni lanolinnal, habár általában annyi marad benne, hogy bírja enélkül is. 

Létezik olyan minőségű gyapjú, amely akár lanolinozás nélkül is használható rövidebb időkre, de az is előfordulhat, hogy nem elég egy alkalommal végigcsinálni a folyamatot. 

Ha elsőre riasztónak tűnik is, szinte mindenki megszereti, aki kipróbálta. :)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: környezet

A bejegyzés trackback címe:

https://strami.blog.hu/api/trackback/id/tr7213582887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása